Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

POVESTIRI ÎN POSTUL MARE (4) – Schitul românesc Lacu, locul din Athos unde trăiește parintele Pimen

Publicat cu

pe

După ce ne-am oprit în portul Daphne, am fost preluați de un microbuz pe care l-am arvunit din timp și am inceput prima zi de tur pe la mănastirile si schiturile din Sfântul Munte. Și traseul pe care îl alegi și îl străbați într-o zi reprezintă pentru tine un fel de Golgotă…

Dupa o astfel de zi trebuie sa știi unde vei înnopta. Am stabilit cu ghidul nostru ora de întâlnire de unde sa ne preia pentru a ajunge la schitul romanesc de la Lacu, locul unde va fi prima noastră cazare. Acolo îl vom întâlni pe binefăcătorul nostru, părintele Ștefan. De la mănastirea de unde am plecat și pâna la schitul Lacu, intr-un soi de căldare aflata in centru peninsulei la poalele vârfului Aton ( peste 2.000 m înalțime) drumul e extraordinar. Șerpuit, pe buza prăpastiei, nu ști ce să privești mai întâi: Vf. Aton sau peisajul prăpastios ce se naște la picioarele tale.
Ajungem la schit la ora vecerniei si ne îndreptăm direct spre mica biserica unde era deja strânsă lumea, regula e sfânta: participi dimineața și seara la slujba după care intri la masă. Cu reguli stricte si hrană de post si frugala! Fară pretenții! Cinăm in liniște și rugaciune după care ne aflăm locul de somn. O mansarda cu vreo 30 de paturi. Așadar, vom dormi 30 de bărbați…

Dimineața la 5 se dă deșteptarea! Nu achiesez la idee! Abia la ora 6 mă lornesc spre biserica. Urca treptele înspre locul în care are loc slujba de dimineață… pe întreg parcursul pisicile îți danseaza printre picioare. Zori zilei ne vestesc o nouă zi cu soare. Plecăm spre sala de masă pentru micul dejun… așa cum am observat la cina, nici acum nu lipsesc de pe masă usturoiul și ceapa. Până la sosirea microbuzului avem timp sa vedem împrejurimile. Trecem pe la mica făbricuța de fabricare a mirului, a smirnei și a tămâiei, precum și la magazinul de suveniruri. La schit nu plătești cazarea și masa. În schimb faci cumparaturi si lași pomelnice! Asa răsplătești și tu binele primit.
Multe ar fi de povestit! Merită de mers acolo! Măcar o dată în viață!
Interesant este ca atunci am aflat de părintele Pimen… Locuiește la Lacu. Nu era atât de mediatizat… Acum e datorită carți sale! O recomand!
Vă invit să citiți in episodul următor despre viața religioasă si laică de la Schitul românesc Prodromu, o bijuterie a Muntelui Athos.

Radu ȚOLAȘ

foto chilieathonita.ro

Actualitate

YHP Logo