Suntem în perioadă de post… Lucru ce îmi amintește de trecerea efemeră pe la Schitul romanesc de la Prodromu din Sfântul munte. Mulțumesc parintelui Dumitru Iuga din Sacel pentru momentele de la Prodromu… Am vizitat cam toate împrejurimile schitului având in pustnicul Gherasim de Borșa un ghid pe cinste! Am aflat multe povesti! In serile petrecute la schit ne-am intersectat cu un grup de preoți maramureșeni de pe valea Izei.
PARASTAS PENTRU MONAHUL GHERASIM
Astfel, un grup de preoți și credincioși, absolvenți ai Seminarului Teologic „Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, promoția 1998, au făcut un pelerinaj la mănăstirile din Muntele Athos. Au avit si o motivație întemeiată. Au dorit sa aprindă o lumânare la împlinirea a 2 ani de la trecerea în eternitate a monahului Gherasim Mariș, viețuitor al Schitului Românesc Prodromu de la Sf. Munte Athos. Monahul Gherasim a fost absolvent al aceleiași generații a Seminarului Teologic din Baia Mare si viețuitor la mănăstirea Prodromu în perioada 2005 – 2021.
Toți colegii îi păstrează o vie amintire pentru frumoasa sa viață și pentru prietenia pe care le-a arătat tuturor.
Monahul Gherasim Prodromitul a fost secretar și bibliotecar al Schitului Prodromu, traducător și editor de cărți. Pe numele de botez Gavrilă, părintele Gherasim de la Prodromu s-a născut în 2 ianuarie 1979 la Sighetu Marmației, în Maramureș și a crescut în localitatea Dragomirești. În 8 septembrie 2005 a devenit frate la Schitul Românesc Prodromu din Muntele Athos, unde a fost secretar până în 2011, pe vremea Starețului Petroniu Tănase. În 2009-2010, retras la Chilia Sfântul Procopie – Kazanska, a tradus în limba greacă cartea Cultura Duhului a Ieromonahului Rafail Noica.
Moare în dimineața zilei de vineri, 29 octombrie 2021, după o suferință de câțiva ani, pe care a purtat-o “cu multă răbdare, rugăciune și curaj duhovnicesc”.
In episodul următor va voi povesti despre pustnicul Gherasim de la Borșa…
Radu ȚOLAȘ