MOZAIC

PREMIU NOBEL PENTRU FIZICĂ – John Hopfield și Geoffrey Hinton au fost premiați pentru descoperiri fundamentale pentru dezvoltarea procesului de machine learning, cu ajutorul rețelelor neuronale artificiale

Publicat cu

pe

Deși calculatoarele nu pot gândi, ele pot imita funcții precum memoria și învățarea. Cei doi laureați, unul din SUA și celălalt din Canada, au folosit instrumente din fizică pentru a dezvolta metode fundamentale pentru machine learning. Hopfield a creat o structură ce stochează și reconstruieste informații, iar Hinton a identificat o metodă de recunoaștere a caracteristicilor în date.

Rețelele neuronale artificiale (RNA), inspirate de cele biologice, sunt formate din neuroni artificiali conectați prin legături similare sinapselor, care transmit semnale numerice. Cu mai multe operațiuni, RNA își îmbunătățesc performanța.

Laureații vor împărți 1,1 milioane de dolari. În plus, Victor Ambros și Gary Ruvkun au fost premiați pentru descoperirea micro-ARN-ului, iar premiul pentru chimie va fi decernat miercuri.

Premiile Nobel pentru diverse domenii au fost create prin testamentul lui Alfred Nobel, filantrop suedez.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version