Connect with us

POLITICA

PREȘEDINTE ARGENTINA – I se spune „Trump de Argentina” şi e poreclit „Perucă”

Publicat cu

pe

Argentinienii l-au ales duminică pe Javier Milei ca nou preşedinte al ţării, mizând pe un outsider cu vederi radicale de dreapta pentru a repara o economie afectată de o inflaţie de trei cifre, o recesiune iminentă şi o sărăcie în creştere, relatează Reuters.

Milei, care a profitat de un val de furie a alegătorilor faţă de curentul politic dominant, a câştigat cu o diferenţă mai mare decât era de aşteptat. El a obţinut 56% din voturi, faţă de puţin peste 44% pentru rivalul său, ministrul peronist al economiei, Sergio Massa, care şi-a recunoscut înfrângerea.

„Modelul de decadenţă a ajuns la sfârşit, nu mai există cale de întoarcere”, a declarat Milei într-un discurs provocator, rostit după aflarea rezultatului, în care a recunoscut totodată dificultăţile cu care se confruntă. „Ne aşteaptă probleme monumentale: inflaţie, lipsa locurilor de muncă şi sărăcie”, a spus el. „Situaţia este critică şi nu este loc pentru jumătăţi de măsură călduţe”, a avertizat el.

În centrul oraşului Buenos Aires, sute de susţinători ai lui Milei au claxonat şi au scandat sloganul său popular împotriva elitei politice – „Afară cu toţii” – în timp ce din difuzoare se auzea muzică rock.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate