ACTUALITATE

PRESIUNI – Ucraina se teme că Budapesta va bloca începerea negocierilor de aderare la UE şi este dispusă la concesii în privinţa învăţământului în limba minorităţilor

Publicat cu

pe

Ucraina se teme că Ungaria îi va bloca drumul către Uniunea Europeană şi este dispusă la concesii în chestiunea minorităţilor. Oficiali ucraineni ar fi urmat să aibă săptămâna aceasta discuţii bilaterale cu Ungaria şi România pentru a încerca să ajungă la un acord în problema predării în limbile minorităţilor naţionale în învăţământul gimnazial din Ucraina, scrie news.ro.

Vicepremierul ucrainean Olga Stefanişina a declarat pentru Financial Times că Ucraina este dispusă să aducă modificări legislaţiei privind drepturile minorităţilor, pentru a debloca acordul UE, în cursul acestui an, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu ţara sa.

Olga Stefanişina, care se ocupă de pregătirea Ucrainei pentru aderarea la UE, a declarat pentru Financial Times că guvernul său este gată să aducă „modificări suplimentare” la normele din învăţământul secundar referitoare la limbile minorităţilor, inclusiv în maghiară, atât timp cât se va găsi un echilibru cu predarea în ucraineană.

Această problemă a devenit cel mai mare potenţial obstacol în calea începerii negocierilor oficiale de aderare la UE ale Kievului. Liderii blocului comunitar urmează să decidă în decembrie dacă vor invita Ucraina să înceapă acest proces de negociere, însă premierul Ungariei, Viktor Orbán, a ameninţat în repetate rânduri că se va opune deciziei invocând problema drepturilor minorităţilor din Ucraina, după ce a acuzat Kievul de „maghiarofobie”.

Ucraina are zeci de minorităţi – în provincia Zakarpattia din vestul Ucrainei sunt aproximativ 80 000 de etnici maghiari – iar protejarea drepturilor acestora este unul dintre cele şapte criterii de reformă cerute de UE înainte de începerea negocierilor de aderare.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version