Într-o încercare de a controla creșterea prețurilor la produsele de bază, Guvernul a implementat acum șase luni o măsură care limitează adaosurile comerciale pentru anumite alimente.
Cu toate acestea, o analiză realizată de economica.net, pe baza datelor de la INS, scoate la iveală o concluzie surprinzătoare: două treimi din produsele supuse acestei reglementări au înregistrat creșteri de preț în prima lună a anului.
Mai exact, din cele 14 produse alimentare monitorizate, 9 au înregistrat creșteri de preț. De exemplu, fructele proaspete au crescut cu peste 3% față de luna anterioară și cu aproape 10% comparativ cu ianuarie 2023. La fel, legumele și conservele s-au scumpit cu peste 3%. Prețul cartofilor a crescut cu 2,7% într-o lună, iar carnea de porc a urcat cu aproape 2% față de decembrie.
Această evoluție contradice complet obiectivul inițial al măsurii și subliniază complexitatea mecanismelor pieței și posibilele limite ale intervenției Guvernului în stabilirea prețurilor.
De remarcat este faptul că, pe lângă aceste creșteri, au fost și produse care s-au ieftinit. Astfel, mălaiul a înregistrat cea mai mare scădere de preț, cu aproape 4%. Uleiul ocupă locul 2 în privința scăderilor, cu puțin peste 2%, urmat de făină, cu aproximativ 1%, iar zahărul și margarina cu doar 0,5%.