Connect with us

ADMINISTRATIE

PROBLEME – Achizițiile publice, cvasiblocate, din pricina „Ordonanței austerității”

Publicat cu

pe

Licitațiiile organizate prin Sistemul Achizițiilor Publice – SICAP au scăzut brusc, începând din această lună, ca număr, dar mai ales ca sumă. Monitorizarea zilnică a SICAP ne-a arătat că, în prezent, se fac doar achiziții mici și, în general, ale autorităților din teritoriu. Vorbim aici de contracte lansate cu valori de câteva sute de mii, cel mult milioane de lei.

Contractele de achiziție de zeci și sute de milioane lei sunt absente, lucru curios cu cât, pe final de an, companiile, instituțiile și autoritățile publice se grabeau să facă toate achizițiile posibile ca să cheltuie banii din bugete.

Acum însă, totul pare blocat. Problema a ajuns și în spitale, unde managerii au arătat că le este impsobil să mai cumpere aparatură, să facă reparații, pentru că riscă să primească amendă de 20.000 de lei pentru încălcarea legii.

Ca să poată face totuși câte ceva, managerii autorităților de stat trebuie să-și fundamenteze direct la Guvern achizițiile și pot, teoretic, să primească bani din Fondul de rezervă al Guvernului, care este, teoretic, destinat urgențelor întregii țări (inundații, calamități, atacuri externe).

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate