Connect with us
Descarcă aplicația

Fără categorie

Produse alimentare traditionale romanesti, in meniul gradinitelor din Baia Mare

Publicat cu

pe

WWF (World Wide Fund for Nature), cea mai importanta organizatie de mediu din lume, impreuna cu Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale din Maramures, au organizat o intalnire cu jurnalistii din Baia Mare, pentru a le prezenta un proiect unic in regiune, implementat cu scopul de a crea mecanismele necesare promovarii produselor traditionale.

Proiectul, intitulat „Produsele din zonele agricole cu valoare naturala ridicata – liant intre oameni si natura” a fost demarat in noiembrie 2009 de catre WWF, in parteneriat cu Asociatia Producatorilor de Produse traditionale din Maramures si finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE).

Intalnirea de ieri a prilejuit prezentarea proiectului si mai ales a beneficiilor pe care acesta le creeaza in randul comunitatilor. Pentru o mai buna intelegere a procedeelor de obtinere a produselor traditionale si a sistemului extensiv de functionare a unei ferme, jurnalistii au fost invitati sa viziteze ferma de produse traditionale din carne de la Lapusel, unde li s-au explicat nu numai beneficiile proiectului asupra comunitatilor din zona, ci mai ales importanta produselor alimentare traditionale pentru sanatate.

„Proiectul ‘Produsele din zonele agricole cu valoare naturala ridicata – liant intre oameni si natura’ se vrea a fi punctul de pornire pentru crearea mecanismelor socio-economice necesare mentinerii zonelor agricole cu valoare naturala ridicata. Aceste zone fac parte dintr-o abordare relativ recenta a Uniunii Europene a activitatilor de conservare a naturii, intitulata High Nature Value Farming (HNVF) sau Zone agricole cu valoare naturala ridicata. Componenta de baza a proiectului se refera la elaborarea unei scheme pilot de livrare a produselor alimentare HNVF in gradinite particulare din Baia Mare, astfel ca produsele naturale proaspete sa asigure masa copiilor de varsta prescolara”, ne-a precizat Edith Pop (WWF).

Dupa implementare, modelul de schema pilot va fi promovat si in alte unitati de invatamant din Baia Mare. Totodata, valorile si beneficiile alimentelor produse in sistemele HNVF sunt promovate in cadrul proiectului, prin organizarea campaniei „Zilele Portilor Deschise la Ferme”, in cadrul careia elevi de scoala primara si de gimnaziu din Baia Mare au avut ocazia sa viziteze 4 ferme din zonele cu valoare naturala ridicata, pentru a vedea unde si cum se produc alimentele cu valoare naturala ridicata.

Campania „Zilele Portilor deschise la ferme” a fost initiata la jumatatea lunii mai, cand 41 de elevi provenind de la scoala cu Clasele I-VIII Octavian Goga si de la Liceul cu program Sportiv au vizitat fermele Repedea – ce produce cascaval ecologic, Lapusel (Ioan Tataran – TOTO SRL) – recunoscuta pentru produsele din carne, Sat Sugatag – stana ecologica, precum si ferma Tiplea din Ocna Sugatag, in cadrul careia se obtine carne de vita aflata in curs de certificare ecologica.

Pe 27 si 28 septembrie copiii de la Gradinita privata Teddies, cea care va beneficia de schema de livrare de produse, impreuna cu parintii acestora si reprezentanti ai gradinitei vor vizita ferma de la Lapusel si livada de pomi fructiferi de la Buciumi, avand astfel ocazia de a observa procedura de lucru de la ferme si de a degusta produsele.

Trebuie de precizat ca zonele HNVF (High Nature Value Farming) se disting prin sisteme agricole multifunctionale, care tin cont de bunastarea animalelor, de ciclurile naturale ale culturilor si de impactul asupra biodiversitatii terenurilor agricole.

HNVF presupune grija pentru resursele naturale, dar si pentru binele comunitatilor, prin faptul ca sprijina economia locala: prin valorificarea produselor locale veniturile obtinute se intorc la fermieri si astfel ajuta la sustinerea pe viitor a activitatii acestuia si la mentinerea sistemului tip ferma.

HNVF contribuie la pastrarea identitatii culturale a zonelor rurale, prin perpetuarea traditiilor care tin de practicile agricole, de produse, dar si de sarbatori si festivaluri. Nu in ultimul rand, produsele provenite din zonele agricole cu valoare naturala ridicata sunt obtinute prin metode traditionale, prin urmare au un aport nutritiv ridicat si sunt mai sanatoase decat produsele obtinute prin agricultura conventionala. Asta am aflat din conferinta de presa.

In realitate, vizita la Lapusel, a fost cea care ne-a demonstrat, inca o data, daca mai era nevoie, ce inseamna sa mananci sanatos, sa faci agricultura si sa dai plus valoarea unui produs traditional romanesc. La Ioan Tataran de la TOTO SRL, am vazut un intreg proces tehnologic care pastreaza reteta din casa bunicilor. Am vazut porcii la cotet si vacile nestresate de pe pasune.

Exact ca si in copilarie, cand stateam pe langa ciurdarul satului, la mine, la Biusa. Am mers si am vazut ce inseamna prelucrarea laptelui. A carnii. A prunelor (pana ajung silvoita sau horinca). Am trecut prin locurile de unde ies carnati, toba si caltabosul tipic de Maramures. Nu vreti sa stiti ce chin a fost.

Dar ne-am razbunat! Caci Ioan Tataran a pregatit si custulietiul. Cu horinca si vin de Dobra. Cu toate bunatatile pamantului pe care maramureseanul le ofera oaspetilor care le trec pragul. Dar ma opresc aici. As putea scrie un roman despre ce am vazut impreuna cu reprezentantii WWF la Fema TOTO de la Lapusel.

Si ce au vazut jurnalistii vad si vor vedea copii si tinerii din institutiile de invatamant din Baia Mare. Care bine ar fi sa poata consuma astfel de produse la Programul „Laptele si Cornul”. Dar…

Radu TOLAS

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo