Connect with us
Descarcă aplicația

ADMINISTRATIE

PROIECT – Primăria Baia Mare propune noi amenzi

Publicat cu

pe

Cei interesați pot veni cu propuneri legate de proiectul de hotărâre de aprobare a modificării H.C.L nr. 528/2022, privind stabilirea sancțiunilor pentru faptele care constituie contravenții în domeniul gospodăririi Municipiului Baia Mare, care este supus dezbaterii publice de câteva zile pe site-ul Primăriei Baia Mare.

„În conformitate cu prevederile art. 2, alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, prin hotărâri ale autorităţilor administraţiei publice locale se stabilesc contravenţii şi se sancţionează, în toate domeniile de activitate pentru care acestora le sunt stabilite atribuţii prin lege, în măsura în care în domeniile respective nu sunt stabilite contravenţii prin legi, ordonanţe
sau hotărâri ale Guvernului.Așadar, textul legal impune două limitări puterii de reglementare a autorităților publice
locale și anume autoritățile publice locale pot stabili și sancționa contravenții doar în domeniile în care dețin atribuții, autoritățile publice locale nu pot stabili și sancționa contravenții în domenii în care acestea sunt stabilite prin legi, ordonanțe sau hotărâri ale Guvernului.

În sensul respectării celor de mai sus, prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Baia Mare nr. 528/2022 s-au stabilit sancțiunile pentru faptele care constituie contravenții, în domeniul gospodăririi Municipiului Baia Mare.
În urma activităţilor specifice desfăşurate în teren, de către poliţiştii locali s-a constatat că, unele fapte ce afectează buna convietuire a cetăţenilor nu sunt prevăzute în anexa Hotărârii Consiliului Local Baia Mare nr. 528/2022 şi, ca urmare aceasta ar necesita o  modificare/completare”, arată Primăria Baia Mare.

Prin adresa înregistrată la Serviciul Juridic cu nr. 587/2024, Direcția Politia Locală, prin Serviciul Corp Control transmite pe mail propunerile privind modificarea Anexei nr. 1 la H.C.L. 528/2022, respectiv Nerespectarea obligaţiei de către Asociația de proprietari sau proprietarii imobilelor de a menţine în stare corespunzătoare a faţadelor imobilelor prin întreţinerea curentă a tâmplăriilor vitrinelor, ferestrelor, uşilor, soclului, finisajele şi vopsitoriile, a detaliilor de faţadă şi a elementelor decorative, a acoperişului, inclusiv sistemul de construcţie al acestuia, amenda fiind între 1000 și 2000 de lei peentru persone fizice, respectiv până la 2500 de lei dacă vorbim de persoane juridice.

Amenda petru nedeţinerea de către persoanele juridice la sediul sau punctul de lucru de recipiente, pubele și/sau
containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor va fi de până la 1500 de lei pentru persoanele juridice. Noile amenzi care se vo aplica dacă dăm bani cerșetorilor vor fi cuprinse între 500 și 1500 de lei, respectiv amenddă între 500-1500 de lei pentru Obstrucţionarea de orice fel a organelor în drept de a lua măsurile legale cu privire la încurajarea cerșetoriei. Aruncarea reziduurilor rezultate în urma activităților specifice domeniului de activitate a agentului economic în alt loc decât containerul pentru care are contract de salubritate – 1000-2500 lei pentru persoane juridice, Impiedicarea ori sustragerea de la efectuarea controlului a persoanelor fizice sau juridice prin
înterzicerea accesului organelor de control abilitate sau prin neprezentarea documentelor solicitate
pentru clarificarea/stabilirea situaţiei de fapt – 500-1000 de lei amenda în cazul persoanelor fizice și de până l 2500 de lei pentru cele juridice.

Nemenținerea în stare corespunzătoare de curățenie a autovehiculelor parcate pe domeniul Municipiului înseamnă amendă de până la 1000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv până la 2000 de lei pentru cele juridice.
Abandonarea pe raza Municipiului Baia Mare a animalelor de companie (pisici, câini) deținute de
persoane fizice sau juridice – amendă de până la 2000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv până la 2500 de lei pentru cele juridice.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate