ACTUALITATE

PROIECT – Românii scutiți de la plata impozitelor locale 3 ani

Publicat cu

pe

Imobilele pentru care s-au folosit 30% materiale reciclate nu vor mai plăti impozite locale 3 ani. Este vorba despre un proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari, acesta fiind legat de gestionarea deșeurilor provenite din construcții și demolări. Știm și că în Maramureș acest tip de deșeu reprezintă o mare problemă, deșeurile de acest gen putând fi zărite prin păduri, pe marginea drumurilor etc.

Proiectul, susțin inițiatorii, are ca scop îmbunătăţirea semnificativă a gestionării, reciclării şi valorificării acestor deşeuri în România. „Casele noastre stau lângă munţi de deşeuri din construcţii, unele dintre ele periculoase. Vrem să trăim într-un mediu curat, la fel cum trăiesc germanii, francezii sau spaniolii. Este momentul să oprim poluarea rezultată în urma lucrărilor de construcţii şi să ne asigurăm că drepturile noastre la sănătate şi la un mediu curat sunt respectate în mod real, nu doar în teorie”, declară deputat Diana Buzoianu, coiniţiatoarea proiectului de lege.

Prin inițiativa legislativă se propune ca în cazul în care la construcţia unui imobil nou s-au folosit materiale reciclate în proporţie de cel puţin 30% din cantitatea totală de materiale de construcţii utilizate, lucrarea să beneficieze de scutiri la plata impozitelor locale pentru imobilul respectiv pe o perioadă de minimum trei ani. În plus, prevede documentul citat, titularii de autorizaţii de construire să aibă planuri de gestionare a deşeurilor, să ceară primăriilor soluţii de reciclare şi valorificare a deşeurilor din construcţii, să realizeze un raport la final care să fie analizat de instituţiile statului. Autorităţile publice vor avea şi ele obligaţii precum folosirea a 25% materiale reciclate în lucrările de modernizare a infrastructurii de transporturi.

„Această lege va stimula şi competitivitatea sectorului construcţiilor, va deschide noi oportunităţi de afaceri şi va crea locuri de muncă în industrii legate de reciclare şi inovare tehnologică”, explică senatorul Remus Negoi, coiniţiator al proiectului de lege.

Legea propune un cadru clar pentru colectarea, sortarea şi reciclarea deşeurilor din construcţii şi demolări (DCD), vizând valorificarea a cel puţin 70% din masa deşeurilor nepericuloase. Obiectivele includ crearea de politici eficiente, creşterea ratei de reciclare şi reutilizare, combaterea depozitării ilegale, promovarea demolării selective pentru gestionarea sigură a substanţelor periculoase şi implementarea de standarde pentru utilizarea materiilor prime reciclate, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon şi a impactului ecologic al sectorului construcţiilor.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version