IMPORTANT

PROIECT – Tipuri de semnături electronice care vor fi echivalente cu semnătura de mână

Publicat cu

pe

Este vorba despre un proiect de Lege privind utilizarea şi prestarea serviciilor de încredere, proiect care acum se află în atenția Camerei Deputaților, for decizional. Potrivit Expunerii de motive la acest proiect de lege, „legea confirmă că toate tipurile de semnătură electronică produc efecte juridice și pot fi utilizate ca mijloace de probă în fața instanțelor de judecată. Ca elemente de noutate, legea conferă unui act juridic semnat cu semnătură electronică corespunzătoare aceleași efecte juridice ca și cum actul ar fi fost prezentat în format letric. În plus, în relațiile dintre profesioniști, utilizarea și efectele semnăturii electronice pot fi agreate convențional, cu respectarea anumitor condiții de protecție a circuitului civil. Pentru atingerea dezideratului de a simplifica și de a accelera încheierea actelor juridice între IMM-uri și profesioniști, legea acordă semnăturii electronice avansate efecte mai ample decât în vechea reglementare”.

„Legea distinge între mai multe tipuri de semnătură electronică avansată, cel mai înalt grad de încredere având semnătura electronică aplicată cu un certificat emis de o autoritate sau de o instituție publică. Acest tip de semnătură va fi disponibil și cetățenilor, nu doar funcționarilor publici din cadrul acelei entități. Cetățenii vor putea folosi semnătura electronică în relațiile cu entitățile publice. Apoi, instituțiile și autoritățile publice vor avea obligația de a accepta documente electronice semnate cu o semnătură electronică”, se arată în respectivul proiect de lege.

Spunem doar că în România avem trei tipuri de semnături electronice, respectiv semnătura electronică simplă,  semnătura electronică avansată, respectiv semnătura electronică calificată (care are și cel mai mare nivel de securitate”.

Legea stipulează clar că actul juridic în format electronic, semnat cu semnătură electronică având nivelul minim de securitate prevăzut de lege pentru acel tip de act juridic produse celeași efecte juridice ca același act juridic în format letric. Apoi, semnătura electronică calificată produce aceleași efecte juridice ca semnătura olografă. Documentul electronic emis de o autoritate sau o instituție publică semnat cu o semnătură electrnică calificată sau care are aplicat un sigiliu electronic calificat este asimilat unui înscris autentic. În cazul în care, potrivit legii, forma scrisă este cerută ca o condiție de validitate a unui act juridic, documentul juridic îndeplinește această cerință dacă a fost semnat cu o semnătură electronică calificată sau cu o semnătură electronică avansată.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version