ADMINISTRATIE

PROIECTE AMBIȚIOASE ÎN BAIA SPRIE – Lista completă a celor deja realizate (GALERIE FOTO)

Publicat cu

pe

Valoarea totală a proiectelor contractate cu finanțare totală sau parțială de la bugetul UE și/sau bugetul național în perioada 2020-2024 este de 29 de milioane euro.

Valoare totală a proiectelor proiectelor aflate în precontractare este de 24 de milioane euro.

Astfel se numără:

1.Drum de legătură Baia Sprie – Baia Mare, Valoare totală proiect 14.863.873,35 lei

Un proiect ambițios, vizionar – un drum construit de la firul ierbii care a prezentat provocări și ne-a adus marea satisfactie de a realiza de la zero o investiție pe care nu multe administrații și-ar fi asumat-o.

Am reusit de oferim comunității și celor care tranzitează zona o alternativă pentru traficul intens de pe DN18, care, alături de drumul alternativ de pe malul drept al Săsarului, va ușura semnificativ modul în care ne deplasăm pe raza orașului Baia Sprie și către Baia Mare. E o investiție de aproape 3 milioane de euro din fonduri provenite prin PNDL, un proiect major care a însemnat constructia a 5,93 km de drum nou realizat cu sprijinul preşedintelui Consiliului Județean Maramureș, domnul Ionel Bogdan .

Baia Sprie a confirmat,  Baia Sprie a avut capacitatea administrativă de a-l finaliza și, în pofida neîncrederii publicului de la început, a reușit să construiasca un drum nou.

Drumul de legătură se desprinde din DN 18 la km 7+700 în localitatea Tăuții de Sus, la intersecția cu drumul comunal DC 26. LTOTAL= 5,929 ml.

2. Asigurarea mobilității în orașul Baia Sprie prin modernizarea sistemului de transport public în comun și pietonalizarea zonei centrale a orașului  – 9 autobuze noi achiziționate prin fonduri europene nerambursabile

Valoare totala proiect  20.263.130,73 lei – proiect finalizat

9 autobuze hybrid marca MAN o capacitate totală 98 locuri, 31 pe scaun și 67 în picioare au fost achiziționate prin fonduri europene nerambursabile accesate de Primăria Baia Sprie prin proiectul „Asigurarea mobilității în orașul Baia Sprie prin modernizarea sistemului de transport public în comun și pietonalizarea zonei centrale a orașului”.

Zona centrala din vecinatatea primariei a fost reabilitata realizandu-se pietonalizarea zonei, placarea căilor de acces și a aleilor din parc cu piatra cubică și fasonată, îngroparea rețelelor de utilitati, montarea de stalpi de iluminat ornamentali, reabilitarea a doua statii de autobus.  S-a reusit astfel modernizarea și extinderea unei zone pietonale de 6.172 mp. Întreaga zonă s-a deschis vizual, punând în valoare arhitectură minunată atât a maiestuaselor biserici, a clădirii Primariei, cât și a clădirilor care mărginesc piațeta. Baia Sprie se improspateaza, se modernizeaza, dar in acelasi timp pastreaza farmecul unui mic burg, in special in partea veche a orasului.

3. Reducerea emisiilor de carbon în orașul Baia Sprie bazată pe planul de mobilitate urbană durabilă – PISTĂDE CICLISM

Valoare totala proiect   9978290.89 lei

Câștigul major al acestui proiect a fost reabilitarea totală a cartierului Nyres și construirea în orașul nostru a unei pistei de ciclism moderne cu o lungime totală de 3.767,60 metri amplasată paralel cu drumul de legătură Baia Sprie – Baia Mare.

Aceasta reprezinta prima inițiativă concretizată de a construi un spațiu destinat bicicliştilor și de a încuraja sportul și folosirea mijloacelor alternative de transport cu scopul reducerii impactului poluant asupra mediului înconjurător. Pista este iluminată de o rețea stradală formată din 80 de stâlpi cu corpuri de iluminat cu o capacitate de 64W. De asemenea, s-a extins transportul în cartierul Nyres cu două curse pe zi pentru linia de transport 21, realizându-se astfel legătura cartierului cu centrul orașului Baia Sprie, s-au reabilitat partea carosabilă și trotuarele, s-a montat iluminatul public. Aceste investiții nu ar fi fost realizabile din bugetul local, faptul că am reușit să atragem fonduri nerambursabile și că avem acum în oraș o pistă la standarde europene, e o mare realizare pentru Baia Sprie.

4. Amenajare parc în orașul Baia Sprie

Valoare totală  proiect  2.500.000 lei

Acest proiect de pe strada Ignisului, finanțat prin POR, reprezintă pentru orașul Baia Sprie o oază de recreere, mulți cetățeni folosind în prezent pista de alergare și spațiul verde pentru relaxare și petrecerea timpului liber.

Proiectul a completat zona Sălii de Sport cu pistă de alergare, amfiteatru pentru copii, spații publice de agrement și sport, mobilier urban, teren fotbal și aparate fitness în aer liber, incorporate pe o arie de 9.942 de metri pătrați.

Tot pe strada Ignisului, am realizat și un teren sintetic multisport public. Am reușit astfel să sistematizam o zonă cu mult potențial spre beneficiul întregii comunități băispriene. Adăugând la acestea terenul de tenis și Stadionul CSO Minerul renovat din fonduri de la bugetul local în anul 2020, putem  spune că în prezent punem la dispoziția iubitorilor de sport și a tinerilor, o bază sportivă completă unde pot să-și petreacă timpul liber.

5. Construire și dotare imobil nou Grădinița nr. 2

Valoare totală proiect 2.515.743 lei

În anul 2022 Primăria Orașului Baia Sprie a dat în folosință, printr-un proiect finanțat din fonduri europene, noul imobil al Grădiniței cu program prelungit nr. 2. Clădirea  a fost ridicată de la 0, dotată și predată la cheie cu tot ce este necesar, spații funcționale, bucătărie și sala de mese dotate complet. O mare realizare pentru comunitate și, de ce nu, pentru administrația orașului. Am inaugurat noul imobil satisfăcuți să vedem copiii bucurându-se de noile săli de clase și alături de cadrele care își vor desfășura de acum activitatea în spații moderne, dotate la cele mai înalte standarde. Pe lângă spațiile noi din noul imobil, s-a renovat și parterul vechiului imobil care a fost regândit. S-a câștigat astfel o sală de clasă spațioasă, s-au renovat spațiile administrative și cabinetul medical. Investim în educație și în îmbunătățirea condițiilor de studiu pentru copiii nostri.

6. Reabilitare Cămin Cultural Chiuzbaia

Valoare totală proiect 1.408.641 lei

În luna octombrie 2023 s-au finalizat lucrările de renovare a Căminului Cultural din Chiuzbaia, un proiect finanțat prin AFIR – 495.383, 23 lei și prin bugetul local – 913.258,26 lei, iar clădirea a ieșit mult mai frumos decât speram. S-au efectuat lucrări de termoizolații, s-a înlocuit tâmplăria exterioară și interioară, învelitoarea cu țiglă solzi, s-au înlocuit toate instalațiile sanitare, electrice, de încălzire, s-au reparat pereții și s-au făcut finisaje interioare. S-a zugrăvit cu vopsea decorativă clădirea, s-a refăcut intrarea și trotuarul de protecție. S-a realizat un nou branșament, cel vechi fiind subdimensionat. Clădirea avea potențial încă de dinainte, arhitectură robustă, compartimentarea și geamurile înalte fac acum din clădirea reabilitată un punct de referință în Chiuzbaia, poziționându-se impozant în centru și punând în valoare Biserica chiuzbăienilor.

7. Sală de sport școlară în Tăuții de Sus

Valoare totală proiect 7.183.359,32 lei

Sala de sport școlară din Tăuții de Sus cu o capacitate de 102 de locuri a beneficiat de o investiție derulată prin Compania Națională de Investiții. Sala este dotată cu sistem de supraveghere video, alarmă, de un sistem de climatizare și ventilație performant și de încălzire. S-au amenajat spațiile exterioare, o parcare pavată, accesul dinspre școală și în lateral, sistem de preluare ape pluviale și împrejmuire. În această sală își desfășoară orele de sport elevii Școlii Gimnaziale Tăuții de Sus, dar se pot practica după programul școlar și sporturile: handbal, baschet, volei, fotbal, tenis de câmp.

Odată cu terminarea lucrărilor a apărut și necesitatea amenajării conforme a spatiilor comune cu școala. Astfel, s-a refăcut accesul din DN 18 către sala de sport și implicit către unitatea de învățământ, s-a refăcut împrejmuirea pentru asigurarea securității copiilor, lucrări suportate de la bugetul local.

8. Hala de Lactate

Valoare totală proiect 693.510 lei

Începând din anul 2023 în piața agroalimentară din Baia Sprie se face un comerț civilizat cu produse lactate. Asta deoarece s-a finalizat construcția unei hale de lactate. Am pus la dispoziția comercianților și a cumpărătorilor un spațiu adecvat, dotat igienico-sanitar conform cerințelor în vigoare. Orarul de funcționare este de luni până sâmbătă, între orele 7 – 14. Se comercializează exclusiv: lapte, produse lactate și ouă într-un spațiu corespunzător, dotat cu sistem de climatizare, grupuri sanitare și vitrine frigorifice.

9. Modernizarea Căminului pentru persoane vârstnice Baia Sprie

Valoare totală proiect – 1.970.302 lei

Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Comun România – Ucraina și a fost derulat în colaborare cu orașul Rakhiv din Ucraina. Prin fondurile alocate au fost efectuate lucrări atât de infrastructură interioară cât și exterioară a clădirii, achiziții de echipamente medicale și tehnologice, dar și activități de socializare și de petrecere a timpului alături de vârstnicii de la cămin. Am schimbat în totalitatea învelitoarea, s-au refăcut tencuielile interioare și exterioare, s-au zugrăvit pereții, s-a schimbat pardoseala și s-a montat gresie în toate spațiile clădirii. S-a refăcut rețeaua electrică, instalația de curenți slabi, s-a refăcut instalația termică, s-au instalat radiatoare noi și toate instalațiile sanitare.

Ne bucurăm de faptul că am putut să le oferim bătrânilor noștri cele mai bune condiții în care să își petreacă zilele, le-am oferit un cămin de bătrâni la standarde europene,

10. Dotarea Centrului de permanență Baia Sprie

Valoare totală proiect – 544.500 lei

Centrul de Permanență Baia Sprie, unitate care asigură servicii de asistență medicală de urgență băisprienilor, aflat în coordonarea Primăriei și a Consiliului Local Baia Sprie, a fost beneficiarul proiectului „Cooperare pentru îmbunătățirea serviciilor medicale în comunitățile Dolyna și Baia Sprie”, fondurile fiind asigurate prin Programul Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020. Prin proiect centrul a fost dotat cu echipamente medicale pentru diagnoză și screening: defibrilator semiautomat, EKG, sterilizator autoclav, analizor biochimic de sânge, analizor de urină, microscop, consumabile pentru echipamentele specializate, mobilier pentru camera gardă și pentru cabinetul medicului. Beneficiarii direcți ai proiectului: populația orașului Baia Sprie și personalul medical care oferă asistență medicală de urgență. Baia Sprie are în prezent un centru bine dotat care asigură o asistență medicală de urgență performantă.

Călin DRAGOMIR

1 Comment

Actualitate

Exit mobile version