Connect with us
Descarcă aplicația

Fără categorie

Proiectul de lege care prevede includerea stimulentului mediu in salariu va fi supus marti votului final in Parlament

Publicat cu

pe

Proiectul de lege care prevede includerea stimulentului mediu in salariul de baza pentru anumite categorii de bugetari va fi supus marti votului final n plenul Camerei Deputatilor.

Proiectul vizeaza aprobarea OUG 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar, si cuprinde un amendament adus de Ministerul Finantelor Publice (MFP) care se refera la includerea stimulentelor In salariul de baza pentru fiecare functie publica, pe categorii, clase si grade profesionale si pentru fiecare functie contractuala. Acest amendament ar urma sa schimbe semnificativ modul de salarizare a angajatilor MFP, precum si a altor categorii de bugetari ale caror venituri erau compuse pana in prezent din salariul de baza plus stimulente.

Comparativ cu alte ministere ale caror sporuri au fost introduse in salariul de baza, la nivelul Ministerului Finantelor Publice si unitatilor subordonate politica salariala s-a bazat in special pe acordarea de stimulente, ca parte integranta a sistemului de salarizare, si mentinerea salariilor de baza la un nivel minim in raport cu alte institutii publice.

Aceasta politica de salarizare, in sensul acordarii acestor stimulente financiare, a condus in mod clar la o mobilizare si motivare a personalului in atragerea de fonduri suplimentare la bugetul general consolidat. Sumele ce urmeaza a fi introduse in salariul de baza nu influenteaza deficitul, fiind constituite din surse atrase suplimentar la bugetul de stat, surse din care se finanteaza si alte tipuri de cheltuieli materiale.

Odata cu intrarea in vigoare a legii-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fondurile publice, au fost incluse in salariul de baza sporurile acordate celorlalte ministere, rezultand astfel diferente semnificative intre salariile functionarilor Ministerului Finantelor Publice, in raport cu functionarii din celelalte ministere. Astfel, In cazul salariatilor celorlalte ministere, s-au mentinut veniturile salariale din luna decembrie 2009 si In cursul anului 2010, prin includerea sporurilor si indemnizatiilor in salariul de baza.

Amendamentul adus proiectului de lege prevede ca ‘pentru personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice finantate integral de la bugetul de stat sau din bugetele de asigurari sociale, care beneficiaza lunar de drepturi banesti acordate din fondurile constituite conform Codului de procedura fiscala, salariile de baza se calculeaza prin includerea in acestea a valorii medii a acestor drepturi banesti acordate in cursul anului 2009 pentru fiecare functie publica pe categorii, clase si grade profesionale respectiv pentru fiecare functie contractuala, in functie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale’.

Valoarea medie se calculeaza ‘pentru functiile identice, echivalente sau asimilate din punct de vedere al salarizarii, distinct la nivelul aparatului propriu al ministerelor cumulat cu aparatul propriu al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, ordonatori secundari de credite, aflate in subordinea ordonatorului principal de credite, respectiv cumulat la nivelul tuturor ordonatorilor secundari de credite, altii decat organe de specialitate ale administratiei publice centrale, din subordinea unui ordonator principal de credite si cumulat la nivelul tuturor ordonatorilor tertiari de credite din subordinea unui ordonator principal sau, dupa caz, secundar de credite’.

De asemenea, valorile medii ale drepturilor banesti acordate in cursul anului 2009 care se includ In salariile de baza ale personalului prevazut nu pot depasi la nivelul ordonatorului de credite ierarhic inferior valorile medii stabilite pentru functiile echivalente de la nivelul ordonatorului de credite ierarhic superior.

Problema salarizarii angajatilor MFP si structurilor subordonate a stat la baza protestelor vehemente care au avut loc saptamana trecuta la sediul institutiei. Dupa negocieri, sambata conducerea MFP a semnat un protocol cu unul dintre cele doua sindicate care reprezinta angajatii institutiei, care prevede acordarea stimulentelor restante pentru lunile august si septembrie, pe baza unor criterii de performanta.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo