ACTUALITATE

PROPUNERE – Anumite categorii de pensii s-ar putea dubla

Publicat cu

pe

Anumite pensii s-ar putea dubla dacă un proiect de lege va fi adoptat de Parlamentul României și mai apoi promulgat de Klaus Iohannis. Este vorba despre o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Se face referire la pensiile agricultorilor, care s-ar putea dubla. Potrivit actualelor prevederi, în cazul acestor categorii de pensii  vorbim de o creștere de la 0,57255 puncte la un punct de pensie.

„După cel de-al doilea război mondial, ţăranii români au fost păcăliţi de regimul totalitar nou instaurat şi
împroprietăriţi cu pământ pentru a vota Partidul Comunist. Ulterior, în urma unui decret li s-a confiscat totul, inclusiv animalele şi alte avuţii. Cei ce s-au împotrivit au fost deportaţi sau trimişi în închisoare. La acea vreme agricultura era activitatea profesională dominantă în România, reprezentând aproximativ 70% din economia ţării, iar prin procesul îndelungat de colectivizare ce a durat din 1949 până în 1962, ţăranii au ajuns să îşi lucreze propriul
pământ fără a primi aproape nimic la schimb. Această practică a devenit comună pe teritoriul României şi se perpetuează până în prezent, fapt ce justifică numărul mare de ţărani cu gospodării individuale. Satele româneşti au fost condamnate la sărăcie şi chiar înfometare.

Trebuie precizat faptul ca această categorie de oameni nu a avut posibilitatea unei alte profesii sau îndeletniciri. În prezent, foştii lucrători din agricultură trăiesc cu pensii semnificativ de reduse, care nu le asigură un trai decent după o activitate profesională îndelungată. Astfel, aceştia se regăsesc adeseori în dificultăţi economice atunci când vine vorba de procurarea medicamentelor, a alimentelor şi plata serviciilor necesare traiului. La nivel naţional sunt aproximativ 150.000 de pensionari cu indemnizaţie sociala, în fiecare an micşorându-se acest număr (in 2015 numărul acestora era 463.626). Pe de altă parte, în legile speciale, cea mai mică pensie medie este de 4.930 lei, iar cea mai mare pensie medie este de 19.800 lei. Potrivit statisticilor, majoritatea pensionarilor din agricultură sunt femei, care pe lângă activitatea din CAP au trebuit să se ocupe de casă şi de copii”, se arată în Expunerea de motive la acest proiect de lege.

Așadar, conform proiectului „Pentru fiecare an util realizat în cadrul fostelor unităţi agricole cooperatiste,
precum şi pentru fiecare an de contribuţie realizat de ţăranii cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate, până la data intrării în vigoare a Legii nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, punctajul anual este 1 punct”.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version