IMPORTANT

Propunere legislativă pentru reîntoarcerea românilor în țară

Publicat cu

pe

Despre faptul că ai noștri aleși vor să (re)aducă în țară românii plecați în străinătate pentru un trai mai bun s-a mai scris și vorbit. Doar că, dacă este să spunem adevărul, mulți dintre maramureșeni nu și-ar fi făcut lucrurile pe care le au acum dacă nu ar fi lucrat printre străini ani de zile, departe de casă.

Acum Statul Român vrea să încerce cumva să îi aducă acasă. Și așa apare in peisajul public un proiect de lege care vizează reîntoarcerea românilor în țară: „Propunerea legislativa are ca scop principal crearea unui cadru legislativ unitar care sa faciliteze Tntoarcerea romanilor din diaspora, contribuind astfel la Tmbunatatirea fortei de munca, a consumului intern, a antreprenoriatului si a investitiilor straine directe Tn Romania. Printre obiectivele sale principale se numără consolidarea fortei de munca calificate: Prin faeilitati fiscale si programe de sprijin, cetatenii romani care au dobandit competente si experienta profesionala în strainatate vor avea oportunitatea de a se întoarce si de a contribui la economia nationala. Aceasta va duce la reducerea deficitului de forta de munca calificata în sectoarele cheie, precum sanatatea,
IT, constructiile si cercetarea, atragerea investitiilor si stimularea antreprenoriatului: Sprijinul pentru întoarcerea romanilor din diaspora va include programe de finantare si facilitati fiscale pentru cei care doresc să îsi dezvolte propriile afaceri. Aceasta va duce la crearea de locuri de munca noi si la stimularea activitatilor economice în zonele defavorizate”.

Vorbim apoi de îmbunatatirea balantei demografice: Stimularea întoarcerii romanilor va contribui la cresterea populatiei active si la reducerea fenomenului de îmbatranire a populatiei, oferind Romaniei un eehilibru demografic sanatos pe termen lung: „Se propune implementarea programului „PRIMA INVESTITIE”, care ofera sprijin pentru investitiile romanilor din diaspora Tn sectoare cheie, precum industria prelucratoare, centrele de cercetare, turismul sau dezvoltarea de centre de procesare si depozitare pentru alimente si cereale. Programul prevede dublarea investitiilor si eliminarea taxelor pentru cel putin 3 ani, oferind concesiuni pentru terenuri si cladiri aflate Tn proprietatea statului. In plus, art. 8^ introduce un punctaj de specialitate suplimentar în cadrul procedurilor de concesionare a terenurilor si bunurilor imobile aflate în proprietatea statului, dedicat cetatenilor repatriati. Acest punctaj special recunoaste potentialul lor de a contribui la revitalizarea economiei nationale si la dezvoltarea comunitatilor locale. Avem apoi introducerea programelor „Prima Ferma”, „Prima Livada” si „Prima Sera”, care ofera finantari cuprinse între 10.000 si 100.000 euro pentru proiecte agricole. Finantarea variaza în functie de valoarea proiectului, iar beneficiarii trebuie sa contribuie cu 15% pana la 30% din suma proiectului”.

Statul Român ar urma să susțină investitiile în turism prin finanțarea proiectelor cu sume de până la 200.000 euro, stimuland dezvoltarea infrastructurii turistice si atragerea de investitii externe: „Prin aceste masuri, se incurajeaza nu doar întoarcerea, ci si implicarea activă a
cetatenilor reveniti în tara, care vor contribui la dezvoltarea economica regionala si la crearea de locuri de munca în comunitatile locale. Proiectul de lege la care facem referrire mai prevede acces la cursuri gratuite pentru copiii românilor reveniti în tarăși sprijinind înfiintarea de scoli romanesti în strainatate. Mai avem apoi acțiunio de sprijinire pentru infiintarea de scoli romanesti In strainatate, in colaborare cu guvernele locale, pentru pastrarea identitatii culturale a romanilor din diaspora”, se areată în proiectul de lege amintit.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version