Connect with us

IMPORTANT

PSEUDOPESTA AVIARĂ – Măsuri de prevenție în Maramureș

Publicat cu

pe

În această perioadă medicii veterinari concesionari, desfășoară activități de vaccinare a păsărilor din exploatațiile populației. Vaccinarea are ca scop prevenirea apariției pseudopestei aviare, boală infecto-contagioasă, produsă de un virus și manifestată cu tulburări respiratorii, digestive și nervoase de asemenea scăderea ouatului sau producerea de ouă cu defecte (coajă subțire, coajă neuniformă, etc.) sunt întâlnite frecvent. Mortalitatea poate ajunge la 90% din efectivul de păsări.

„Boala se transmite de la păsări bolnave la cele sănătoase prin apă, furaje contaminate dar și pe cale aerogenă; secrețiile și fecalele acestora conținând cantități mari de virus.

Pseudopesta aviară se poate preveni prin vaccinare și respectarea normelor de igienă în gospodărie, limitarea circulației păsărilor în afara gospodăriei și prevenirea în limita posibilităților a contactului cu păsări sălbatice.

Anunțați orice caz de moarte sau îmbolnăvire a păsărilor medicului veterinar și sprijiniți campania de vaccinare antipseudopestoasă”, precizează reprezentanții DSVSA Maramureș.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate