ACTUALITATE

RAPORT ONU – Numai reducerile severe ale emisiilor vor permite evitarea extremelor climatice

Publicat cu

pe

Reducerea drastică a utilizării combustibililor fosili, creşterea suprafeţelor împădurite şi scăderea consumului de carne sunt doar câteva dintre acţiunile necesare în acest deceniu pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste temperaturile din perioada preindustrială, potrivit unui raport publicat luni de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPPC)

În ciuda avertismentelor privind schimbările climatice emise de IPCC încă din 1990, emisiile globale au continuat să crească în ultimul deceniu, atingând cel mai înalt punct din istorie, scrie Reuters, citând una din concluziile raportului.

Emisiile globale sunt pe cale să depășească limita de încălzire de 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale, prevăzută în Acordul de la Paris din 2015 și să atingă aproximativ 3,2 grade Celsius până la sfârșitul secolului.

„Am părăsit COP26 desfășurat la Glasgow cu un optimism naiv, bazat pe noi promisiuni și angajamente”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la publicarea raportului. „Dar angajamentele actuale privind clima ar însemna (încă) o creștere cu 14% a emisiilor. Și majoritatea emițătorilor majori nu iau măsurile necesare pentru a-și îndeplini promisiunile”, a mai declarat Guterres.

În acest moment, doar reducerea severă în acest deceniu a emisiilor în toate sectoarele, de la agricultură şi transporturi la energie şi construcţii, poate schimba lucrurile, se precizează în raport. Chiar şi în acest caz, guvernele ar trebui, totodată, să intensifice eforturile de a planta mai mulţi copaci şi de a dezvolta tehnologii care ar putea elimina o parte din dioxidul de carbon aflat deja în atmosferă după mai bine de un secol de activitate industrială.

„Este acum sau niciodată”, a spus copreşedintele raportului IPPC, Jim Skea, într-o declaraţie ce însoţeşte raportul, precizează Digi24.ro.

Aceasta este ultima dintr-o serie de trei părţi ale raportului, următorul ciclu de revizuiri fiind aşteptat peste cel puţin cinci ani.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version