Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) dezvăluie că, anual, 2,7 milioane de persoane din Europa mor din cauza consumului de alcool, tutun, alimente procesate și combustibili fosili. Acest număr se traduce în peste 7.400 de decese zilnic în cele 53 de state europene și reprezintă un sfert din totalul mortalității la nivel european.
Conform estimărilor OMS, tutunul este responsabil pentru peste un milion de decese anual, echivalentul a 10% din totalul deceselor din Europa. Aproximativ 600.000 de decese anuale sunt cauzate de combustibilii fosili, în timp ce alcoolul provoacă peste 400.000 de decese pe an. De asemenea, peste 350.000 de persoane mor anual din cauza consumului excesiv de carne procesată, băuturi zaharoase și alimente cu un conținut ridicat de grăsimi și sare.
În urma acestui raport, OMS solicită guvernelor să adopte reglementări mai stricte asupra produselor dăunătoare sănătății, întrucât acestea conduc la moarte prematură. Organizația acuză companiile producătoare că folosesc marketing „înșelător” și împiedică eforturile guvernelor de a preveni bolile letale, cum ar fi cancerul, bolile de inimă și diabetul. Tacticile industriei includ exploatarea persoanelor vulnerabile prin strategii de marketing specifice, inducerea în eroare a consumatorilor și afirmații false despre beneficiile produselor lor sau acreditările lor ecologice.