Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

RÂS URIAȘ – De abia îl ține în brațe însă e destul de prietenos

Publicat cu

pe

Râsul canadian (Lynx canadensis) este un râs nord-american de mărime medie al cărui areal se întinde de-a lungul Alaskăi, Canadei și zonelor nordice ale Statelor Unite contigue.

Este caracterizat de o blană deasă, lungă, de urechi triunghiulare cu ciufuri negre la vârfuri și de labe late ce acționează ca niște rachete de zăpadă⁠(en). Membrele din spate sunt mai lungi decât membrele din față, așa că spatele său se înclină dinspre spate înspre față. Înălțimea până la greabăn este de 48–56 cm, un râs canadian cântărind 5–17 kg.

Este un bun înotător și un cățărător agil. Râsul canadian a fost descris pentru prima oară de Robert Kerr în 1792. Trei subspecii au fost propuse, dar validitatea⁠(en) lor este contestată; râsul canadian este cel mai adesea considerat a fi o specie monotipică.

Cu ce se hrănește?

Populația de râși canadieni crește odată cu o populație de iepuri de zăpadă în creștere; dacă populația de iepuri scade într-o anumită zonă, râșii canadieni se mută în zone cu mai mulți iepuri, iar rândurile lor de pui⁠(en) constă în mai puțini pui. Râsul canadian vânează cel mai mult pe la amurg sau la noapte, când iepurii de zăpadă tind să fie activi. Râsul așteaptă iepurele pe trasee specifice sau în „culcușuri de ambuscadă”, apoi saltă pe el și îl ucide cu o mușcătură de cap sau de partea din față sau din spate a gâtului.

sursa apuseni.info

Actualitate

YHP Logo