Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

RĂZBOI – Antony Blinken: O ofensivă la Rafah nu ar elimina Hamas

Publicat cu

pe

SUA au avertizat că o acțiune majoră a Israelului la Rafah ar putea provoca haos și anarhie, fără a rezolva problema cu Hamas, menținând presiunea asupra aliatului lor în conflictul armat, conform AFP. Planul considerat în prezent de Israel la Rafah ar putea cauza pagube imense populației civile fără să aducă o soluție, a declarat șeful diplomației americane, Antony Blinken, pentru canalul NBC.

Potrivit lui Blinken, o intervenție israeliană la Rafah ar putea duce la haos, anarhie și, în cele din urmă, la întoarcerea Hamas.

„Am observat că Hamas se întoarce în zonele pe care Israel le-a eliberat în nord, inclusiv în Khan Yunis”, un oraș devastat aflat în apropierea lui Rafah, a menționat secretarul de stat american.

Statele Unite au amenințat public că vor suspenda livrarea anumitor categorii de arme către Israel, în special obuzele de artilerie, în cazul în care Israelul inițiază o acțiune majoră în orașul Rafah, în sudul Fâșiei Gaza.

Conflictul a izbucnit pe 7 octombrie după ce luptătorii Hamas infiltrați din Gaza au lansat un atac fără precedent împotriva Israelului, soldat cu peste 1.170 de victime, în majoritate civili. Tot atunci, peste 250 de persoane au fost răpite, iar 128 sunt încă ținute captive în Gaza, dintre care 36 se crede că au murit, conform armatei israeliene.

În replică, Israelul a promis că va eradica Hamasul, aflat la putere în Gaza din 2007, și va elibera ostaticii, declanșând o ofensivă care, până în prezent, a cauzat 34.971 de morți, conform Ministerului Sănătății din Gaza.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate