Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

RĂZBOI – Lituania estimează că Rusia poate lupta în Ucraina la aceeaşi intensitate încă cel puţin doi ani

Publicat cu

pe

Potrivit unui raport publicat joi de agențiile de informații lituaniene și citat de Reuters, Rusia are suficiente resurse pentru a susține conflictul din Ucraina la intensitatea actuală timp de cel puțin doi ani. Aceste resurse includ prețul ridicat al petrolului, circumvenirea sancțiunilor și investițiile de stat. În plus, Rusia și-a reformat și consolidat armata în urma conflictului din Ucraina din 2023 și pare să-și extindă capacitățile militare în apropierea granițelor NATO, inclusiv în apropierea Finlandei, care s-a alăturat Alianței Nord-Atlantice anul trecut.

Raportul, elaborat de Departamentul de contrainformații al Securității Statului și Serviciul de Informații și Securitate din cadrul Ministerului Apărării Naționale, subliniază capacitatea Rusiei de a învăța din lecțiile conflictelor anterioare și de a-și îmbunătăți eficacitatea militară.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a menționat recent că Rusia și-a întărit forțele militare în nordul și vestul țării ca răspuns la prezența crescută a forțelor NATO în apropierea granițelor sale.

În ceea ce privește evitarea sancțiunilor, raportul sugerează că Rusia își continuă aprovizionarea cu arme și muniție din Iran și Coreea de Nord, iar China a devenit un furnizor cheie de microcipuri, cu yuanul ca monedă principală pentru tranzacțiile internaționale ale Rusiei. De asemenea, Rusia a amplasat focoase militare în Belarus și a dezvoltat infrastructura pentru utilizarea acestora acolo.

În timp ce relațiile dintre Rusia și Belarus se consolidează, serviciile de informații din ambele țări au intensificat eforturile de recrutare a cetățenilor lituanieni, iar autoritățile lituaniene au reținut câțiva cetățeni acuzați de colaborare cu serviciile de informații din Belarus.

În legătură cu China, raportul evidențiază că țara asiatică și-a intensificat eforturile de spionaj în Lituania, în special după decizia acesteia de a permite Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto pe teritoriul său în 2021.

Actualitate

YHP Logo