Peste 14.000 de persoane au fost strămutate din cauza luptelor din regiunea ucraineană Harkov, unde Moscova a lansat o nouă ofensivă de amploare pe 10 mai, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, relatează AFP, informează AGERPRES.
„După cum ştiţi, în cursul ultimelor săptămâni, luptele în regiunea Harkov” în nord-estul Ucrainei, „s-au intensificat puternic”, a declarat reprezentantul OMS în Ucraina, dr. Jarno Habicht, în cadrul unui briefing de presă susţinut online la Kiev.
„Peste 14.000 de persoane au fost strămutate în câteva zile şi alte aproape 189.000 trăiesc în continuare la mai puţin de 25 km de frontiera cu Federaţia Rusă, confruntate cu riscuri importante din cauza luptelor în curs”, a adăugat el.
El a precizat că acestea sunt date de care OMS dispune după ce a discutat cu autorităţile locale şi a indicat că unele dintre aceste persoane au mers la Harkov, al doilea cel mai mare oraş din Ucraina, în timp ce altele au mers în altă parte.
Ofensiva terestră declanşată de armata rusă în această zonă frontalieră, după o intensificare a atacurilor aeriene, i-a permis să înregistreze cele mai mari câştiguri teritoriale de la sfârşitul lui 2022. Avansul forţelor ruse a fost între timp oprit, susţine Kievul, ceea ce Moscova infirmă.
Înaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi a precizat marţi că este „extrem de preocupat” de „creşterea nevoilor umanitare şi strămutările forţate” în urma ofensivei ruse.
Agenţia ONU se teme în special ca „în Harkov, care găzduieşte deja circa 200.000 de persoane strămutate intern, condiţiile să nu devină încă şi mai dificile dacă ofensiva terestră şi atacurile aeriene nesfârşite continuă”, a declarat o purtătoare de cuvânt la Geneva, Shabia Mantoo, într-un briefing de presă.
„Asta ar putea forţa numeroase persoane să părăsească Harkovul din motive de securitate şi de supravieţuire şi să caute protecţie în altă parte”, a adăugat ea.