Industria de armament din Europa de Est produce arme, obuze de artilerie şi alte provizii militare într-un ritm nemaivăzut de la Războiul Rece, în timp ce guvernele din regiune conduc eforturile de a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, relatează Reuters.
Aliaţii au furnizat Kievului arme şi echipamente militare de când Rusia şi-a invadat vecina pe 24 februarie, epuizându-şi propriile stocuri, pe parcurs.
Statele Unite şi Marea Britanie au acordat cel mai mari ajutoare militare Ucrainei între 24 ianuarie şi 3 octombrie, arată un tracker al Institutului Kiel pentru Economia Mondială, Polonia fiind pe locul trei şi Republica Cehă pe locul nouă.
Încă îngrijorate de Rusia, stăpânul lor din epoca sovietică, unele ţări din fostul Pact de la Varşovia văd ajutorul pentru Ucraina ca o chestiune de securitate regională.
Dar aproape o duzină de oficiali guvernamentali şi de companii şi analişti care au vorbit cu Reuters au spus că conflictul a prezentat şi noi oportunităţi pentru industria de armament din regiune.
”Ţinând cont de realităţile războiului în desfăşurare în Ucraina şi de atitudinea vizibilă a multor ţări care vizează creşterea cheltuielilor în domeniul bugetelor de apărare, există o şansă reală de a intra pe noi pieţe şi de a creşte veniturile din export în următorii ani”, a spus Sebastian Chwalek, CEO al PGZ din Polonia.
PGZ, deţinută de stat, controlează peste 50 de companii care produc arme şi muniţie, de la transportoare blindate la sisteme aeriene fără pilot, şi deţine participaţii în alte zeci.