IMPORTANT

RĂZBOI – Putin și-a enervat cel mai important aliat prin implicarea trupelor nord-coreene

Publicat cu

pe

Trimiterea soldaților nord-coreeni în Rusia a stârnit îngrijorări nu doar în Ucraina și în Occident, care au avertizat asupra unei posibile escaladări periculoase a conflictului, ci și în China.

Beijingul se teme că această nouă cooperare militară între Phenian și Moscova ar putea destabiliza echilibrul regional și ar putea pune China într-o poziție dificilă, forțând-o să apere Coreea de Nord în cazul unei confruntări militare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că trupele nord-coreene vor începe să lupte în Ucraina începând de duminică, iar serviciile de informații sud-coreene au confirmat că Phenianul a decis să trimită până la 12.000 de soldați pentru a sprijini ofensiva Rusiei. NATO, SUA și alte țări occidentale au denunțat prezența militară nord-coreeană ca pe o escaladare gravă a războiului, în timp ce China a manifestat reticență, exprimându-și neliniștea chiar înainte ca prezența trupelor să fie confirmată oficial.

Situația a devenit și mai tensionată după ce Kremlinul nu a negat prezența soldaților nord-coreeni, liderul rus Vladimir Putin susținând că aceasta este o chestiune internă a Moscovei. Experții, inclusiv Andrei Lankov de la Universitatea Kookmin, consideră că acest pas va complica relațiile în regiune, China fiind probabil cea mai afectată de această schimbare bruscă în echilibrul geopolitic.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version