Connect with us

ACTUALITATE

RECOMANDĂRI UE – Persoanele cu certificat digital european să poată călători fără niciun fel de restricții suplimentare

Publicat cu

pe

Uniunea Europeană recomandă tuturor țărilor membre ca, începând din 1 februarie, persoanele cu certificat digital european să poată călători fără niciun fel de restricții suplimentare, cum ar fi efectuarea unui test suplimentar de Covid-19 sau plasarea în carantină.

Cu alte cuvinte, UE recomandă ca intrarea în țară a unei persoane să fie stabilită strict pe baza prezentării certificatului, indiferent din ce țară a Uniunii provine. Totuși, va exista o excepție în cazul cetățenilor care provin din state de pe lista roșie întunecată (dark red), în care în prezent se află majoritatea țărilor. Pe de altă parte, fiecare stat membru este liber să stabilească propriile criterii de intrare în țară.

Anterior, mai multe state europene au condiționat accesul străinilor din anumite țări de prezentarea unui test de Covid-19, chiar și în cazul persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, ca urmare a numărului crescut de cazuri cu varianta Omicron.

De asemenea, se va modifica modul de clasificare al țărilor pe listele de culori ale Centrului European pentru Prevenirea Bolilor: pe lângă rata de infectare va fi luată în calcul și rata de vaccinare. În plus, Uniunea Europeană recomandă tuturor țărilor să reducă perioada de valabilitate a certificatului digital de la 365 de zile la 270 de zilei (9 luni) pentru primul ciclu de vaccinare (primele două doze, în cazul vaccinurilor Pfizer și Moderna).

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate