ACTUALITATE

Reguli care trebuie respectate atunci când vizităm o arie protejată

Publicat cu

pe

Poate unii dintre noi nu știu, dar nici nu vor să afle că sunt o serie de reguli generale care trebuie respectate atunci când vizităm o arie naturală protejată. Potrivit ANPM, judeţul Maramureş are o suprafaţă de 6304 kmp (630400 ha), cu un patrimoniu natural deosebit de valoros – 64 de arii naturale protejate, împărţite pe mai multe categorii şi tipuri, respectiv 35 de arii naturale protejate de interes naţional, 2 rezervaţii ştiinţifice, 14 rezervaţii naturale, 17 monumente ale naturii, 1 parc natural, 1 parc național, o arie naturală protejată de interes internaţional, 22 arii naturale protejate de interes comunitar, 16 SCI-uri – situri de importanţă comunitară, 6 SPA – arie de protecţie specială avifaunistică și șase arii naturale protejate de interes local.

Revenind, aceste reguli generale se aplică, susține Garda Națională de Mediu, în cazul oricărui tip de arie naturală protejată, indiferent cum este ea clasificată, care este statutul ei de protecție și trebuie respectate de către toate persoanele, indiferent de statutul lor juridic, ori de scopul pentru care pătrund pe teritoriul ariei naturale protejate.

„Prin urmare, fiecare vizitator are datoria de a se informa cu privire la tipul ariei naturale protejate (rezervație, parc național/natural/geoparc, sit Natura 2000) în care urmează să intre, respectiv în ce perioade este permisă vizitarea și care sunt activitățile permise (agrement, informare/educare, științifice, activități tradiționale specifice comunităților locale etc.). Prima regulă și poate cea mai importantă este că accesul cu mijloace de transport motorizate în interiorul unei ariil protejate se face numai cu acordul administratorului, numai pe drumurile special amenajate în acest sens (dacă există) și numai pentru activităţi care nu au impact asupra stării favorabile de conservare a speciilor şi a habitatelor. Zgomotul, praful și noxele automobilelor poluează aerul, alungă animalele, și distrug plantele. De asemenea este strict interzisă spălarea autovehiculelor de orice fel în apele și pe terenurile din interiorul unei arii protejate. Astfel de activități poluează apa și solul, afectând speciile de pești, precum și flora din aceste habitate.

REGULA NR.2 – totul trebuie lăsat așa cum a fost găsit. Astfel, în primul rând se aplică regula universală conform căreia atunci când pătrundem într-o arie naturală protejată NU LUĂM șI NU LĂSĂM NIMIC, adică nu trebuie să rupem/colectăm exemplare din flora/fauna sălbatică, eșantioane de roci/minerale și nici nu abandonăm niciun fel de deșeuri, indiferent dacă sunt sau nu biodegradabile

REGULA NR.3 – RUPEREA, TĂIEREA SAU DISTRUGEREA VEGETAȚIEI SUNT STRICT INTERZISE. Pentru protejarea biodiversității, vizitatorul nu trebuie să intervină în nici un fel (chiar dacă este motivat de intenții bune) asupra plantelor, arbuștilor sau a copacilor. Vegetația oferă hrană și adăpost multor specii de păsări, amfibieni, reptile și animale.

REGULA NR. 4 – Mediul natural trebuie păstrat așa cum este, motiv pentru care nu vom culege florile, ci vom lua cu noi doar fotografii. Buchetele s-ar ofili repede şi zadarnic, iar prin acţiunea noastră nesăbuită am răpi altor călători bucuria de a le admira. Dăinuirea florilor în natură reprezintă un adevărat miracol ce trebuie ocrotit. De asemenea, nu vom captura nicio viețuitoare sălbatică întâlnită și nici nu vom elibera în natură alte exemplare care nu aparțin habitatului respectiv. Vom observa fauna de la distanță, fără a ne apropia mai mult decât este permis.

REGULA NR.5 – Hrănirea păsărilor sau a altor animale sălbatice este strict interzisă. Asta fiindcă prin modificarea regimului alimentar ori a comportamentului lor natural, nu vom face altceva decât să le punem în pericol sănătatea și viața. Astfel, toate viețuitoarele își vor putea continua în voie activitățile, fără a se simți în niciun fel stresate sau amenințate”, precizează Garda Națională de Mediu.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version