IMPORTANT

Reguli noi pentru câinii fără stăpân. Ce vor să mai schimbe

Publicat cu

pe

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vine cu noi reguli privind câinii fără stăpân, printre altele. Mai ales că aceste animale de pe străzi încep să devină o problemă. Și în Baia Mare sunt destui câini fără stăpân, la fel cum adăposturile sunt pline de animale abandonate.

Potrivit proiectului pus în dezbatere publică, „serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, înființate la nivelul consiliilor
județene, desfășoară activități de gestionare a câinilor fără stăpân exclusiv la nivelul județului. În adăposturile private, aparținând operatorilor serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, pot fi adăpostiți câini fără stăpân capturați de pe raza județului în care se află adăpostul, precum și câini fără stăpân capturați de pe raza județelor învecinate, din localități aflate la distanțe de cel mult 65 km față de adăpost. Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia ca, în termen de cel mult 60 de zile de la înființare, precum și anual, până la data de 31 ianuarie, să facă o evaluare a numărului de câini fără stăpân aflaţi pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde funcţionează şi să întocmească un plan de acţiune pentru gestionarea acestora”.

„Consiliile locale, după caz consiliile județene care au delegat/concesionat serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, către persoanele juridice, asociațiile și fundațiile au obligația de a publica pe website-ul propriu cel puțin data și locul capturării fiecărui lot de câini, precum și numărul cuștilor în care câinii respectivi sunt cazați, respectiv fotografia fiecărui câine din lot, adresa, adresa de e-mail, precum și numerele de telefon ale adăpostului aparținând operatorului serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân care desfășoară activități specifice pe raza unității administrativ teritoriale, respectiv programul de vizitare a adăpostului și programul de revendicare a câinilor fără stăpân”.

Proprietarii/deținătorii de câini au obligația de asigura o suprafață locativă minimă de:
a) 4 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mică, cu înălțimea la greabăn mai mică de 30 cm;
b) 5 metri pătrați pentru fiecare câine de talie medie, cu înălțimea la greabăn situată în intervalul 30-
50 cm;
c) 6 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mare, cu înălțimea la greabăn mai mare de 50 cm.” Persoanele fizice și/sau juridice care cresc/întrețin câini în vederea comercializării sau în scopul obținerii unor beneficii de ordin financiar, pot desfășura aceste activități numai în cazul în care sunt înregistrate sanitar-veterinar ca unități de tip canisă. Comercializarea câinilor prin intermediul unor site-uri web de vânzări în mediul online sau prin alte rețele/platforme online este permisă numai în cazul în care aceștia provin din unități înregistrate sau
autorizate sanitar-veterinar. Nerespectarea dispozițiilor prevăzute mai sus constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se realizează de către persoanele împuternicite, potrivit atribuțiilor de serviciu, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și/sau al direcțiilor sanitarveterinare și pentru siguranța alimentelor județene”, se arată în proiect.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version