Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

RESTRICȚII COVID – OMS recomandă ridicarea interdicțiilor de călătorie și să nu li se ceară călătorilor care merg în alte țări dovada vaccinării

Publicat cu

pe

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că interdicțiile generale de călătorie și obligativitatea vaccinării pentru cei care trec frontierele nu au eficiență în “suprimarea propagării internaționale” a coronavirusului, relatează Le Figaro.

În contextul în care noul val pandemic de covid-19 cauzat de varianta Omicron a dus la restricții în Europa, inclusiv pentru cei vaccinați, în Italia sau în Austria, Comitetul de urgență al OMS a emis anumite recomandări, în special în ceea ce privește călătoriile internaționale. Stabilite la 13 ianuarie, recomandările au fost publicate la 19 ianuarie. În special, OMS recomandă “ridicarea sau relaxarea interdicțiilor legate de călătorii, pentru că acestea nu oferă o valoare adăugată și contribuie în continuare la stresul social și economic trăit de state”.

Măsurile legate de călătorii (măști, testare, izolare/carantină, vaccinare) ar trebui să se bazeze pe evaluările riscurilor și trebuie să se evite o povară financiară pe umerii celor care călătoresc. Țări ca Australia sau Noua Zeelandă sunt închise turiștilor în prezent. SUA și Finlanda sunt inaccesibile turiștilor nevaccinați.

Organizația recomandă să nu li se ceară călătorilor care merg în alte țări dovada vaccinării, această măsură fiind în opinia sa una excesivă, mai ales având în vedere accesul global limitat și distribuirea inechitabilă a vaccinurilor împotriva covid-19. Statele ar trebui să aibă o abordare bazată pe riscuri, pentru facilitarea călătoriilor internaționale, prin ridicarea sau modificarea măsurilor cum ar fi testarea și carantina.

Comitetul OMS, prezidat de francezul Didier Houssin, a modificat și una dintre recomandările referitoare la campania de vaccinare în lume. Experții invită comunitatea internațională să facă astfel încât 70 la su din populația tuturor țărilor să fie vaccinată la începutul lunii iulie 2022 și ca vaccinarea împotriva covid-19 să fie integrată în serviciile de sănătate de rutină.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate