Ce sămaigătesclacina? De cate ori pe săptămânăiți pui aceastaîntrebare? După o zi lungapetrecutalascoală de cei mici șila serviciu de adulți, toate lumea este înfometatășiobosita. Am vrea sămâncam ceva gustos, dar care să fie simplu și rapid de preparat. Paștelesunt o alternativa foarte buna pentru o masagătitaîn ritm alert. Alege o rețetăușoară, cu ingredientepuține, șicinavă fi gatamai repede decâtiți imaginezi. Poți fierbe pașteleșipoțipregătisosulîn paralel, iar în 15 – 20 de minute mâncareasă fie numai buna de savurat.
Capaștelesăițiiasă perfect, este foarte important modul în care le fierbi. Tinecont de sfaturile de mai jos șireușităvă fi a ta, indiferent de rețetă pe care doreștisă o gătești. Fierbe pașteleîntr-o cantitate mare de apa pentru a evita lipirea acestora. Pune sare înapaîn care le fierbi. Nu trebuie săiți faci griji că ar puteaieși prea sărate. Acestea își vor trage din apa exact cantitatea de sare de care au nevoie. Pune paștelela fiert în momentul în care apaclocotește. Nu mai devreme. Amesteca din cândîncând pentru a evitacăpaștelesă se lipeascăintre ele. Fierbe paștele „al dente”, mai exact până ce suntgătite, astfel încâttexturasărămânăferma. Cel mai simplu mod în care poțicontrola acest lucru este lasandu-le săfiarbă cu 2 minute maipuțindecât timpul indicat pe ambalaj pentru preparare. Daca pe punga este inscripționat un timp de gătire de 12 minute, atunci fierbe-le timp de 10 minute. Scurge apaîn care au fiert. Nu le trece prin apa rece decâtdacaintenționezisă le consumi reci, însalata. Combina-le cu sosulșilasă-le preț de câteva minute să se găteascăîmpreună pentru a-șiîmprumută gusturile. Acum căștii exact cum trebuie să fierbi paștele pentru a obținetexturaperfecta, tot ce ițirămâne de făcut este să le combini cu ingredienteleși sosurile preferate. Ai o libertate foarte mare de a testașiexperimenta de larețete simple, cu sos de roșiisau cu legume, pânăla cele cu fructe de mare. Vezi care sunt propunerile noastre.
Spaghete carbonara
Sursa foto: pexels com
Spaghetele sunt unele dintre cele mai populare tipuri de paste. Acestea suntsubțiriși lungi, măsurândintre 25 și 30 cm. Spaghetele se pretează pentru servirea împreună cu sosuri pe baza de roșiisau lactate, care le îmbracă foarte bine întreagăsuprafață. Spaghetti alla carbonara este o rețetăitalianaclasica pe baza de ou, parmezan șișuncă pancetta. Iată cum se prepara.
Ingrediente:
3 gălbenușuri,
40 g de parmezan plus extra pentru servire,
150 g de pancetta sau un tip de șuncă care conțineatâtcarne, câtșigrăsime,
200 g de spaghete uscate,
1 cățel de usturoi, ulei de măsline extravirgin.
Într-un bol amestecagălbenușurile de ou cu parmezanul ras. Pune șipuțin piper șiomogenizează totul foarte bine. Toacașuncăîn cubulete mărunte. Fierbe spaghetele al dente, respectândindicațiile de maisus. Pune lacalitșuncă. După ce aceastaîșilasă din grăsime, adaugășicățelul de usturoi zdrobit ușor cu ajutorul unui cuțit. Lasă-l săîși elibereze aromatimp de 1 minut, apoi îndepărtează-l. Scurge spaghetele, avândgrijasăpăstrezi o cana din apaîn care au fiert. Adaugă spaghetele fierte întigaie, pesteșuncă. Amesteca totul foarte bine. Adaugă o cantitate mica din apaîn care au fiert paștele. Amesteca, apoi pune mixul de gălbenușși parmezan, șiasezonează cu puțin piper. Continuasă amesteci, avândgrijasămaiadaugi gradual apa, până ce paștelecapătă o texturacremoasa. Serveștepaștele cu parmezan ras deasupra și piper proaspătrâșnit.
Tagliatelle cu ciuperci
Sursa foto: pixabay com
Aceste pastesunt foarte asemănătoaretăițeilorromanești. Sunt lungi și plate, având o lățime de 6,5 – 10 mm. Înrețetă este inclus și oul, spre deosebire de alte tipuri care sunt realizate din faina de grau dur șiapa. Le poțicumpărăatât uscate, câtși proaspete.
Ingrediente: 700 g de ciuperci,
3 linguri de ulei de măsline,
3 caței de usturoi mărunțiți,
sare, piper, vin alb,
500 g de tagliatelle,
60 ml de smântână dulce, 3 linguri de parmezan ras.
Călește ciupercile tăiateîmpreună cu usturoiul și uleiul de măsline. Adaugă sare și piper după gust. După ce și-a schimbat culoarea și lichidul s-a evaporat, înseamnăcă s-au gătit suficient. Pune paștelela fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Intretimpadaugă un gât de vin alb peste ciuperci. Lasă-l să se evapore, apoi pune smântânăși parmezanul. După ce s-au fiert, scurge pașteleșiadaugă-le întigaiepeste ciuperci. Amesteca totul foarte bine. Servește-le cu parmezan ras deasupra.
Fettuccine cu pui si sos pesto
Sursa foto: pexels.com
Fettuccinele sunt un tip de paste care seamănă foarte bine tagliatellelor. Acestea suntmai generoase în dimensiuni, fiind mailateșimai groase.
Ingrediente:
3 jumătăți de piept de pui dezosat,
1 lingura de ulei de măsline,
120 g de sos pesto,
250 g de fettuccine,
60 ml de smântână dulce,
sare, piper.
Bate cu un ciocan de bucătăriebucățile de piept de pui pânăcând acestea devin groase de aproximativ un centimetru. Asezonează-le cu sare și piper.
Încinge uleiul într-o tigaie antiaderenta șigătește fiecare bucata pentru 3 – 4 minute pe fiecare parte. După ce este gata, taie pieptul de pui înfășii.
Fierbe paștele conform instrucțiunilor, avândgrijasăpăstrezi aproximativ 50 ml din apaîn care s-au gătit. Într-o tigaie pune sosul pesto împreună cu smântână dulce șiîncălzește-le la foc mic. Adaugăpașteleșiaparămasă de la fiert. Pune și puiul șiai terminat.
Fusilli cu dovlecei si rosii coapte
Sursa foto: pixabay com
Fusilli sunt un tip de paste foarte ușor de recunoscut dupăformaspiralata. Sunt simplu de mâncatșiarata foarte bine în farfurie. Copiii le vor adora.
Ingrediente:
3 dovlecei zucchini,
3 caței de usturoi,
500 g de roșii prunisoare,
500 g de paste fusilli,
25 g de parmezan ras,
5 linguri de ulei de măsline,
sare, piper, pătrunjelproaspăt.
Taie dovleceii șiroșiileîn cubulete cu grosimea de un centimetru. Mărunțește usturoiul. Încinge cuptorul la 220°C. Așază legumele într-o tava, pe o foaie de copt. Adaugăpeste acestea uleiul de măsline, sare și piper. Lasă-le la cuptor pentru 20 – 25 de minute. Fierbe paștele. După ce suntgataamesteca-le cu legumele coapte și o lingura de ulei de măsline. Presară deasupra pătrunjelproaspăt tocat.
Penne arrabbiata
Sursa foto: pexels.com
Pennele au o formacilindrica, fiind ideale pentru integrarea înrețete cu mult sos deoarece acesta poate pătrundeșiîn interiorul pastelor, sporindu-le aroma.
Ingrediente:
1 conserva de roșii cuburi,
100 ml de vin alb,
3 caței de usturoi tăiațifin,
2 linguri de ulei de măsline,
¾ linguriță fulgi de ardei iute,
250 ml de suc de roșii,
500 g de penne.
Încinge uleiul de măslineîntr-o tigaie. Adaugă usturoiul și fulgii de ardei iute. Când usturoiul începesăîși elibereze aroma, adaugăroșiile cuburi, sucul de roșiiși vinul. Găteștesosulpână ce se îngroașă. Adaugă sare după gust. Fierbe paștele, scurge-le șiadaugă-le pestesos. Servește-le cu parmezan proaspătras deasupra.
Este foarte greu sa dai gres cu pastele. Exista o varietate foarte mare de forme, pe care le poti combina cu diferite sosuri sau ingrediente, care se numara printre preferatele familiei tale. Fierbe-le corect si reusita cinei este asigurata in proportie de 50%. Adapteaza sosul si ingredientele cu care le combini la preferintele membrilor familiei tale si ii vei multumi chiar si pe cei mai mofturosi meseni.