ACTUALITATE

ROMÂNIA – Am mai pierdut un milion de (exclusiv) tineri

Publicat cu

pe

Populația rezidentă a României a înregistrat o scădere semnificativă între ultimele recensăminte, desfășurate în 2011 și 2022, cu peste un milion de persoane. Cu toate acestea, aspectul mai îngrijorător este că această scădere este aproape în întregime atribuită categoriei tinerilor, cei cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani.

În ceea ce privește celelalte două mari categorii de vârstă, schimbările au fost nesemnificative. În intervalul de timp menționat, populația cu vârste între 0 și 14 ani s-a restrâns cu aproximativ 108.500 de persoane, în timp ce cea cu vârsta de cel puțin 35 de ani a înregistrat o creștere de aproape 76.000 de persoane.

Aceste trenduri s-au menținut și în 2023, cu numărul tinerilor în scădere într-un ritm mai alert decât cel al copiilor, iar segmentul de vârstă mai înaintată (peste 35 de ani) se extinde tot mai rapid. Proiecțiile demografice indică faptul că dinamica celor trei principale segmente de vârstă va continua pe aceeași traiectorie până în momentul critic când piramida demografică se va inversa. Cu toate acestea, în ciuda fenomenului care se desfășoară de câteva decenii, guvernanții nu au intervenit niciodată cu politici susținute de programe coerente și eficiente care să abordeze problema demografică la care asistăm acum, o bombă demografică în slow motion.

Impactul acestei situații este previzibil și a fost descris de mulți ani de către demografi și analiști economici. Pe piața muncii, observăm intrarea unor generații tot mai reduse, în timp ce procentele de abandon școlar au atins niveluri record. Aceste fenomene se traduc în contribuții la pensii și sănătate în scădere, din care vor trebui suportate pensiile și cheltuielile cu sănătatea ale unei populații de pensionari record în România.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version