Connect with us
Descarcă aplicația

Fără categorie

Romania are 3,3 miloane de elevi – Luni, acestia incep anul scolar – Vezi calendarul examenului de bacalaureat si al testelor nationale

Publicat cu

pe

Aproximativ 3.300.000 de elevi si prescolari vor incepe luni cursurile semestrului I al anului scolar 2010-2011, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Sportului (MECTS).

Din cei peste 3.000.000, aproximativ 2.700.000 sunt elevi in invatamantul primar, gimnazial si liceal si peste 500.000 sunt copii de gradinita. Anul acesta, peste 220.000 de boboci de clasa I vor pasi pragul scolii.

Cursurile, atat la gradinita, cat si la scoala si liceu, vor fi predate de aproximativ 250.000 de cadre didactice titulare si suplinitoare.

Un procent de 90,5% dintre copii vor merge in scoli autorizate sanitar sau care vor obtine autorizatia sanitara in foarte scurt timp, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute intr-o conferinta de presa ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu.

Referindu-se la cadrele didactice necalificate din sistem, ministrul a sustinut ca procentul acestora este cu 60% mai mic decat anul trecut.

Daniel Funeriu a mai afirmat ca numarul de norme ocupate de cadrele didactice pensionare este cu 52% mai mic, in timp ce numarul de norme ocupate de cadrele didactice titulare este cu 4.000 mai mare decat anul trecut.

„Scolile sunt pregatite si profesorii sunt pe posturi, doar 0,5% dintre acestia nu au inca stabilite clasele unde vor preda, fata de aproximativ 10% anul trecut”, a spus demnitarul.

In ceea ce priveste rechizitele, Daniel Funeriu a precizat ca 670.000 de copii vor beneficia de rechizite gratuite, care au costat ministerul 18 milioane de lei. „Toti copiii pana la a clasa a X-a vor beneficia de manuale gratuite, dintre care 20% manuale noi. Toti copiii de clasa I vor avea manuale noi”, a subliniat Daniel Funeriu.

El a mai declarat ca pentru asigurarea transportului scolar se va face o realocare „judicioasa” a autovehiculelor pe baza analizelor din judete, impreuna cu achizitionarea de aproximativ 200 de microbuze noi.

Ministrul a precizat ca MECTS va distribui intr-un timp scurt aproximativ 100 milioane de lei pentru finalizarea lucrarilor la scoli.

„Acest an scolar este unul dintre cele mai bune si reprezinta un pas inainte in normalitate”, a afirmat ministrul Educatiei.

Funeriu a dezmintit informatiile aparute in presa potrivit carora ar fi cerut ca festivitatile de inceput de an scolar sa fie de 30 de minute. „Scoala va avea in data de 13 septembrie orarul pregatit si va incepe cu ora de dirigentie. Le-am cerut inspectorilor ca inceputul de an scolar sa fie in interesul copiilor”, a sustinut ministrul.

Anul scolar 2010-2011 va avea 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare, potrivit calendarului aprobat de MECTS. Anul este structurat pe doua semestre. Cursurile semestrului I vor incepe pe 13 septembrie si se vor incheia pe 29 ianuarie 2011.

In perioada 1-7 noiembrie 2010, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar vor fi in vacanta. Elevii vor mai fi in vacanta din 22 decembrie pana pe 4 ianuarie 2011.

De pe 5 ianuarie si pana pe 28 ianuarie 2011 se desfasoara cursuri, iar vacanta intersemestriala va incepe pe 29 ianuarie si se va incheia pe 6 februarie 2011. Semestrul al doilea va incepe pe 7 februarie si se va incheia pe 17 iunie 2011. Elevi vor avea vacanta de pe 16 aprilie pana pe 25 aprilie 2011 si din nou cursuri in perioada 26 aprilie – 17 iunie 2011. Vacanta de vara este prevazuta in perioada 18 iunie – 11 septembrie 2011.

Tezele de pe semestrul I al anului scolar 2010-2011 se sustin, de regula, pana la data de 17 decembrie 2010, iar tezele de pe semestrul al II-lea al anului scolar 2010-2011 se sustin, de regula, pana la data de 20 mai 2011.

Potrivit MECTS, in situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climaterice locale speciale si de specificul scolii, inspectoratele scolare pot aproba, la cererea conducerii unitatilor de invatamant, modificari ale structurii anului scolar.

Calendarul examenelor si evaluarilor nationale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare a competentelor profesionale, precum si calendarul admiterii in clasa a IX-a se vor aproba prin ordine distincte ale ministrului Educatiei.

Prin derogare se stabileste pentru clasa a IX-a de liceu filiera tehnologica, invatamant de zi, ca durata cursurilor este de 39 de saptamani, din care 36 saptamani de cursuri si 3 saptamani de stagii de pregatire practica, in conformitate cu prevederile planurilor-cadru.

Pentru clasa a XI-a anul de completare si pentru invatamantul special clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologica, durata cursurilor este de 37 de saptamani, insumand 183 de zile, iar pentru clasa a XI-a de liceu filiera tehnologica, ruta directa de calificare, si pentru clasa a XII-a de liceu filiera tehnologica, ruta progresiva de calificare, durata cursurilor este, in functie de prevederile planurilor-cadru, de 37 de saptamani, insumand 182 de zile lucratoare, respectiv de 38 de saptamani, insumand 187 de zile lucratoare.

Prima sesiune a Bacalaureatului va incepe, anul viitor, pe 6 iunie, cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A, care va dura pana in 8 iunie, si nu in februarie, asa cum s-a intamplat in acest an.

Potrivit calendarului de desfasurare a examenului aprobat prin ordin al ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu, pe 31 august, inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen va avea loc intre 23 – 27 mai 2011, iar cursurile se vor incheia in 27 mai pentru clasa a XII-a/a XIII-a.

Intre 8 si 10 iunie 2011 va avea loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B, intre 13 – 17 iunie evaluarea competentelor digitale – proba D, 20 – 23 iunie evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C.

Prima proba scrisa, la limba si literatura romana, va avea loc in 27 iunie. Ea va fi urmata in 28 iunie de cea la Limba si literatura materna, pe 29 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar pe 1 iulie 2011 va fi programata proba la alegere a profilului si a specializarii. In 3 iulie se vor afisa rezultatele, iar in 4 iulie vor putea fi depuse contestatiile, intre orele 8,00-12,00. Rezolvarea acestora se va face intre 5 – 7 iulie, iar rezultatele finale vor fi afisate in 8 iulie.

Potrivit calendarului aprobat de MECTS, sesiunea de toamna va incepe in 11-15 iulie cu inscrierea candidatilor. In zilele de 22 – 23 august se vor evalua competentele lingvistice de comunicare orala in limba romana, intre 22-24 august va avea loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, pe 23 – 24 august vor fi evaluate competentele lingvistice intr-o limba de circulatie internationala, iar in 25 – 26 august – competentele digitale.

Prima proba scrisa a celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat a anului 2011 va avea loc in 29 august la Limba si literatura romana. Ea va fi urmata, in 30 august, de cea la Limba si literatura materna, pe 31 august va fi sustinuta proba obligatorie a profilului, iar pe 2 septembrie – proba la alegere a profilului si a specializarii.

Rezultatele vor fi afisate pe 4 septembrie, iar contestatiile vor putea fi depuse in aceeasi zi pana la ora 16,00. In 5 si 6 septembrie se vor rezolva contestatiile, iar afisarea rezultatelor finale se va face in 7 septembrie.

Evaluarea nationala pentru elevii clasei a VIII-a va incepe in anul scolar 2010-2011 in data de 20 iunie 2011 cu proba scrisa la limba si literatura romana, cu o luna si jumatate mai tarziu decat a inceput in acest an, potrivit calendarului aprobat prin ordin al ministrului Daniel Funeriu.

Astfel, potrivit ordinului, in 10 iunie 2011 se vor incheia cursurile pentru clasa a VIII-a, iar intre 13-15 iunie elevii se vor putea inscrie la evaluare.

In 21 iunie va avea loc proba scrisa la limba si literatura materna, iar pe 22 iunie cea la matematica. Afisarea rezultatelor se va face in data de 24 iunie, iar depunerea contestatiilor, in aceeasi zi pana la ora 18,00. Contestatiile vor fi rezolvate in zilele de 25-26 iunie, iar afisarea rezultatelor finale va fi facuta in 27 iunie.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo