ACTUALITATE

ROMÂNIA ÎN STRAIE TRADIȚIONALE – Expoziție la Muzeul Satului Baia Mare

Publicat cu

pe

În cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor 2022, care se va desfășura în această sâmbătă, 14 mai (ora 16), la Muzeul Satului Baia Mare va avea loc  vernisajul expoziției personale de artă fotografică „ROMÂNIA în straie tradiţionale”, expozant artist fotograf Tudorel Ilie.

„Expoziţia-eveniment îşi propune să promoveze, în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate, cele mai importante valori ale portului tradiţional din România.
Proiectul cultural al expoziţiei a fost lansat cu ocazia Zilei Naţionale a Portului Tradiţional din România, ediția 2019, acesta având, ca obiectiv principal, să facă cunoscut publicului larg marea frumuseţe a costumelor populare româneşti şi valoarea recunoscută pe plan mondial a cămăşilor tradiţionale româneşti.
Expoziţia personală de artă fotografică „ROMÂNIA în straie tradiţionale” prezintă, într-un număr de peste 40 de lucrări de artă fotografică înrămate și unele de mari dimensiuni, cele mai valoroase elemente ale portului tradiţional şi tehnici de confecţionare vestimentară din majoritatea regiunilor etnografice ale României.
Fotografiile din cadrul expoziţiei reprezintă o frescă elocventă a frumuseţii şi unității în diversitate a portului popular românesc, meşteşuguri şi ocupaţii tradiţionale din cadrul „economiei casnice rurale” românești, practicate de meşterii populari şi nu numai, sărbători şi manifestări folclorice, jocul şi dansul popular unde sunt purtate costumele populare”, informează reprezentanții Muzeului Satului Baia Mare.

Artistul a fost prezent în 150 expoziţii de artă fotografică, din care 72 de expoziţii personale şi 78 expoziţii de grup în muzee şi centre culturale din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina.
Fotografiile sale au fost publicate în albume de artă fotografică, reviste de turism internaţionale, albume şi ghiduri turistice precum şi în numeroase cărţi sau publicaţii ştiinţifice.
În anul 2019 i s-a acordat titlul de „Ambasador al turismului maramureşean” pentru merite deosebite în promovarea turismului şi culturii tradiţionale, iar o parte din lucrările sale vor putea fi admirate în Satul de pe Dealul Florilor, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor 2022.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version