Până în 2050, numărul global al deceselor cauzate de cancer se preconizează că aproape se va dubla, ajungând la 18,5 milioane anual, față de 9,7 milioane în 2022, potrivit unui studiu recent condus de dr. Habtamu Bizuayehu de la Universitatea din Queensland.
Analizând 36 de tipuri de cancer din 185 de țări, cercetătorii au utilizat date din Global Cancer Observatory și proiecții demografice ale ONU pentru a estima această creștere alarmantă.
Studiul arată că, până în 2050, numărul total de cazuri de cancer va crește cu 76,6%, de la 20 de milioane la 35,3 milioane, afectând în special țările cu un nivel scăzut al Indicelui de Dezvoltare Umană (IDU), unde cazurile și decesele asociate ar putea chiar să se tripleze. De asemenea, cancerul pulmonar este prognozat să rămână principala cauză de deces prin cancer, reprezentând aproximativ 19,2% din decesele din 2050.
Cercetătorul Andrew Chan de la Massachusetts General Hospital, deși neimplicat în studiu, susține că această creștere este parțial explicabilă prin îmbătrânirea populației, care crește riscul de cancer. Totuși, studiul nu a luat în calcul potențiale progrese în tratamentele oncologice, care ar putea influența aceste proiecții.