Connect with us

SANATATE

SĂNĂTATE – Inteligența artificială s-a dovedit eficientă în depistarea timpurie a persoanelor cu risc de insuficiență cardiacă, fiind capabilă să identifice anomalii care în mod obișnuit ar fi foarte greu de detectat

Publicat cu

pe

Cercetarea a fost realizată de specialiștii scoțieni de la Facultatea de Medicină a Universității din Dundee, implicând 578 de persoane cu probleme cardiace sau ale sistemului circulator.

Un program de inteligență artificială a fost folosit pentru a analiza dosarele de sănătate ale pacienților și ecografiile cardiace (ecocardiografii, care evaluează structura și funcțiile inimii) ale acestora. Astfel, programul a identificat pacienții cu insuficiență cardiacă (incapacitatea inimii de a pompa suficient sânge către organele și țesuturile din corp) înainte de apariția primelor simptome.

Unul dintre coordonatorii cercetării explică: „Cercetarea noastră reprezintă un progres în utilizarea AI pentru interpretarea automată a ecocardiografiilor. Acest lucru ne poate permite să identificăm eficient pacienții cu insuficiență cardiacă la scară largă în cadrul seturilor de date din dosarele electronice de sănătate. Ecografiile cardiace procesate prin softul AI au furnizat date mult mai detaliate despre structura inimii fiecărui pacient, ajutând la diagnosticarea timpurie a insuficienței cardiace. Astfel de date nu ar fi fost disponibile prin metodele obișnuite de investigație. De asemenea, toate rapoartele medicale au fost procesate mult mai rapid.”

Specialiștii subliniază că insuficiența cardiacă este o afecțiune foarte răspândită, dar subdiagnosticată. Ea poate fi controlată prin schimbarea stilului de viață, intervenții chirurgicale și medicamente, dar rămâne o afecțiune gravă și progresivă pe termen lung.

Bolile cardiace și circulatorii provoacă cele mai multe decese din lume, ucigând o persoană din trei în fiecare an. Potrivit unui raport din ianuarie al Fundației Britanice a Inimii, în 2021, 20,5 milioane de persoane din întreaga lume au murit din cauza bolilor cardiace și circulatorii – echivalentul unui deces la fiecare 1,5 secunde.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate