IMPORTANT
SĂNĂTATE – Întrebări și răspunsuri despre eliberarea medicamentelor în farmacii. Ce trebuie să știi
Publicat cu
7 luni in urmape
De
Hojda DragosAutoritățile au decis că medicamentele din farmacii nu se vor mai elibera așa simplu. Acum aproape nimic nu se eliberează dacă nu ai rețetă, iar pe rețetă trebuie să existe un cod anume, un diagnostic. Farmaciștii spun că e o procedură ceva mai complicată, însă este necesară. În fapt autoritățile vor să stopeze cumva consumul iresponsabil de medicamente de către unii români.
Recent, Ministerul Sănătății a venit cu o serie de 9 întrebări și 9 răspunsuri pe acest subiect. Poate cea mai des pusă întrebare farmaciștilor este cea referitoare la situațiile în care se poate elibera un antibiotic fără prescripție medicală din farmacie?
Răspunsul oferit de Ministerul Sănătății este simplu: „În lipsa unei prescripţii medicale, în situaţii de urgenţă medicală, farmacistul are posibilitatea, respectiv dreptul și NU obligația, de a elibera un antibiotic din categoria celor cu potențial scăzut de dezvoltare a rezistenței antimicrobiene, în cantitatea maximă aferentă dozei pe 48 de ore și în acord cu „Procedura de eliberare a medicamentelor pe bază de prescripţie medicală în regim de urgenţă”, realizată de Colegiul Farmaciștilor din România și implementată la nivelul fiecărei farmacii. Doza de urgenţă poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament pentru un pacient, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere completată de pacient/aparținător în farmacie”.
Care sunt elementele obligatorii pe care trebuie să le conțină o prescripție medicală cu antibiotic?
Răspuns: Medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic se eliberează pacienţilor sau aparţinătorilor acestora exclusiv în baza unei prescripţii medicale definite la art. 2 lit. b), care va cuprinde minimum următoarele date:
• seria şi numărul prescripţiei medicale;
• unitatea sanitară identificată prin denumire, adresă şi număr de telefon;
• datele pacientului : CNP/CID/Nr pașaport/Nr card EU (pentru cetățeni străini);
• codul de diagnostic, conform clasificării internaţionale a maladiilor de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii;
• medicamentul prescris, caracterizat prin: denumire comună internaţională, concentraţie, formă farmaceutică, mod de administrare, cantitate (exprimată în unităţi terapeutice), durata tratamentului;
• codul de parafă și semnătura medicului prescriptor;
• data eliberării prescripţiei medicale.
Este obligatorie completarea integrală a prescripției medicale, inclusiv codul de diagnostic de către medicul prescriptor? Se poate refuza eliberarea antibioticului, în situația în care prescripția este incompletă sau incorectă?
Răspuns: Toate elementele prevăzute la punctul 2 sunt obligatorii. În situația în care prescripția este incompletă sau incorectă, la fel ca și în situația oricărei alte prescripții medicale eliberată în regim compensat sau necompensat (ex. rețete electronice, letrice cu conținut de substanțe psihotrope/stupefiante eliberate necompensat, etc), farmacistul evaluează situația, poate contacta medicul prescriptor pentru completarea datelor și în funcție de caz, eliberează sau refuză eliberarea medicamentului/medicamentelor prescrise. Toate aceste situații se realizează în acord cu Regulile de bună practică farmaceutică implementate la nivelul fiecărei farmacii și avizate de Colegiul Farmaciștilor din România.
Este nevoie de un formular special pentru prescrierea antibioticelor și antifungicelor de uz sistemic?
Răspuns: Ordinul* reglementează informaţiile minime care trebuie să fie completate pe prescripție medicală şi NU IMPUNE niciun formular special. În anexa la ordin se prezintă un model care poate fi utilizat de medicii prescriptori. În același timp, orice alt formular poate fi utilizat de către aceștia, cu condiția de a respecta completarea tuturor informațiilor menționate la întrebarea nr 2.
Ce valabilitate au prescripțiile medicale cu antibiotice?
Răspuns: Valabilitatea prescripţiei medicale, Potrivit art. 4 alin. (1) din Ordin, nu poate depăşi ultima zi a tratamentului, conform modului de administrare şi duratei tratamentului recomandat de către medicul prescriptor.
Medicamentele de uz topic (unguente, supozitoare, soluții oftalmice, auriculare) se supun prevederilor OMS 63/2024?
Răspuns: Ordinul reglementează metodologia de monitorizare a prescrierii şi a eliberării medicamentelor din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic, cu referire la cele administrate oral și parenteral.
Astfel, preparatele oftalmice, auriculare, unguentele sunt excluse de la obligațiile prevăzute de ordin, nefiind încadrate în categoria medicamentelor de uz sistemic. De asemenea, sunt excluse de la aplicarea prevederilor ordinului și supozitoarele. Un exemplu în acest sens este preparatul Hemorzon, cu forma farmaceutică căreia i se aplică tipul de prescriere P6L (rețetă valabilă 6 luni). Un alt exemplu sunt preparatele cu conținut de Kanamicina pentru care ordinul se aplică exclusiv pentru preparatele de uz injectabil.
Prescripțiile medicale care conțin medicamente antibiotice emise în sistem de telemedicină pot fi eliberate de către farmacie? Dacă da, care este procedura?
Răspuns:
Medicamentele cu conținut de unul sau mai multe antibiotice incluse în anexa la ordin și care intră sub incidența acestui ordin, se prescriu pe rețete care se rețin în farmacie (PRF). Astfel, în situația unui consult prin sistemul de telemedicină, diagnosticarea și stabilirea tratamentului care implică administrarea unui antibiotic, prescripția medicală se poate elibera fie în format electronic (în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate), fie în format fizic, pentru a fi prezentată și reținută în farmacie, când mijloacele electronice nu sunt suficiente, în acord cu prevederile art.8 din HG 1133/2022.
Care este procedura prin care medicii stomatologi pot prescrie antibioterapie profilactică?
Răspuns: În situația prescripțiilor medicale eliberate de către medicii stomatologi pentru antibioterapie profilactică, la rubrica Cod diagnostic se va completa de către aceștia sintagma profilaxie însoțită de codul bolii pentru care se realizează profilaxia.
Exemplu: pentru profilaxia endocarditei se completează: profilaxie 469.
Cum se generează de către medici serii și numere pentru prescrierea medicamentelor din categoria antibioticelor?
Răspuns: Fiecare medic prescriptor utilizează propriul sistem de numerotare în acord cu documentele pe care le administrează în desfășurarea actului medical, respectiv a consultației care se finalizează cu prescrierea unui tratament medicamentos. Aceste serii și numere pot fi conexate cu numerele din registrul de pacienți sau pot fi gestionate separat prin crearea unui registru propriu de rețete eliberate exclusiv pentru acest tip de medicamente, funcție de caz și de decizia medicului.
Dragoș HOJDA
Similar
ANTIBIOTIC – Cinci moduri în care știința abordează criza rezistenței la antibiotice
DIN ACEASTĂ LUNĂ – Reguli noi pentru saloanele de tatuaje
PROIECT – Vânzarea terenurilor agricole ar urma să se facă după noi reguli
Regulile aplicate în cazul accidentelor rutiere ce implică animale sălbatice, schimbate
BIROCRAȚIE – Farmaciile, obligate să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice eliberate
MINISTERUL SĂNĂTĂȚII – Reguli noi privind eliberarea antibioticelor
ECONOMIC – Piața așteaptă decizia BNR
Președintele Gabriel Zetea a condus prima ședință a noului Consiliu Județean
Ionel Bogdan, președintele PNL Maramureș: O Românie prosperă și sigură este angajamentul PNL pentru familie, comunitate și țară
CLIMĂ – Serviciul European Copernicus prognozează că 2024 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată
Trei noi ocupații recunoscute oficial în România
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj
R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)
Actualitate
- Fără categorie13 ani in urma
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani in urma
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE2 ani in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE11 luni in urma
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie14 ani in urma
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- ACTUALITATE2 ani in urma
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
- SPORT2 ani in urma
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
- SPORT2 ani in urma
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture