Cercetătorii au identificat un nou mecanism prin care vitamina D stimulează imunitatea împotriva cancerului, prin promovarea unei anumite bacterii intestinale la șoarecii de laborator. Consumul unei diete bogate în vitamina D a dus la o îmbunătățire a rezistenței imunitare la cancer și la răspunsuri mai eficiente la tratamentul cu imunoterapie.
Echipa de cercetare a constatat că vitamina D acționează asupra celulelor intestinale, favorizând creșterea unei specii bacteriene benefice numite Bacteroides fragilis. Prezența acestor bacterii a conferit șoarecilor o mai bună protecție împotriva cancerului, demonstrată prin scăderea dezvoltării tumorilor transplantate.
Studiul realizat de către Institutul Francis Crick, Institutul Național al Cancerului, Institutul Național de Sănătate și Universitatea Aalborg din Danemarca a fost publicat în revista Science.
Pentru a investiga capacitatea acestei bacterii de a spori imunitatea împotriva cancerului, șoarecii au fost împărțiți în două grupuri distincte. Unul dintre grupuri a fost supus unei diete normale, însă care includea Bacteroides fragilis, ceea ce a condus la o îmbunătățire a răspunsului imunitar, în timp ce grupul de șoareci alimentați cu o dietă deficitară în vitamina D nu a putut contracara creșterea tumorilor.