IMPORTANT

SCHIMBĂRI FISCALE ÎN 2025 – Impozitul pe venit ar putea crește la 13%

Published

on

România ar putea experimenta o creștere a sarcinii fiscale pentru angajati, potrivit unei analize recente a Blocului Național Sindical. Guvernul a înaintat Comisiei Europene un Plan de Sustenabilitate, care presupune reforme fiscale ce ar putea include creșterea impozitului pe venit de la 10% la 13%, conform estimărilor BNS. Această măsură ar viza o majorare a veniturilor bugetare pentru reducerea deficitului public, un obiectiv care necesită ajustări fiscale echivalente cu aproximativ 1,1% din PIB în 2025.

Potrivit BNS, dacă această măsură va fi implementată, veniturile colectate din impozitul pe salarii ar putea crește semnificativ, contribuind cu până la 40% mai mult la buget.

„În același timp, scenariile de reformă analizate de Banca Mondială sugerează și alte posibile măsuri, precum eliminarea scutirilor fiscale pentru sectoarele IT, Construcții și Agricultură, precum și introducerea unui sistem de credit fiscal anual.

Odată cu eliminarea scutirilor pentru IT, Construcții și Agricultură, salariile nete ale lucrătorilor din aceste sectoare ar putea scădea cu până la 15% pentru salarii brute de aproximativ 5.000 de lei. În plus, eliminarea deducerilor personale lunare și creșterea cotei unice la 13% ar reduce veniturile nete cu 3,3% pentru salariile care depășesc 5.500 de lei, iar pentru salariile sub 4.000 de lei, impactul cumulat ar putea fi o scădere de 5,8% a salariului net.

În cazul introducerii unui impozit progresiv, scenariile de reformă includ cote marginale mai ridicate, de până la 18% sau 25%. Acestea ar fi aplicate în paralel cu eliminarea deductibilității contribuției pentru asigurările sociale și a contribuției pentru sănătate în anumite variante de reformă”, scrie tvrinfo.ro.

BNS avertizează că aceste reforme vor avea un impact asupra tuturor categoriilor sociale din România, de la angajați și pensionari până la persoanele care beneficiază de asistență socială.

Click to comment

Actualitate

Exit mobile version