Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

Se apropie prima vacanță a elevilor din acest an școlar. Alte noutăți

Publicat cu

pe

Luna octombrie ne aduce și prima vacanță a elevilor din acest an școlar. Vacanța de toamnă va începe din 26 octombrie și va ține până pe 3 noiembrie. Modulul 2 va începe de luni, 4 noiembrie și va ține până vineri, 20 decembrie 2024.  Vacanța de iarnă înseamnă de sâmbătă, 21 decembrie până marți, 7 ianuarie 2025. Trecem apoi la Modulul 3, de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ.

Vă reamintim că Ministerul Educatiei făcea în luna septembrie o Informare privind organizarea și desfășurarea evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2024 – 2025: „Elementele de noutate privind administrarea, la nivel de sistem, a celor trei evaluări naționale (EN 2025), aliniate la prevederile legii privesc extinderea duratei testului la EN II de la 30 de minute la 45 de minute. Decizia a fost bazată pe armonizarea duratei testelor scrise, astfel încât toți elevii, inclusiv cei din mediul rural, să-și poată demonstra abilitățile de scris-citit-socotit fără presiunea timpului, într-o oră de curs, așa cum sunt obișnuiți.

Denumirea probelor de evaluare din cadrul EN IV a fost actualizată în concordanță cu prevederile Legii nr. 198/2023 de la art. 99 (4): „La finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii susțin evaluări naționale scrise, obligatorii, la limbă și comunicare, matematică și științe, în baza metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației”.

Testele elaborate pentru EN VI vor fi structurate după cum urmează:

a) primul test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Limbă şi comunicare” – Limba română

b) al doilea test vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară „Limbă și comunicare” – Limba maternă

c) al treilea test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii”.

„Elevilor aparţinând minorităţilor naţionale, care au urmat cursurile în limba maternă, li se va asigura testul care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii” atât în limba în care au studiat, cât şi în limba română. Rezultatele elevilor la EN II, EN IV, EN VI administrate în anul școlar 2024-2025 sunt exprimate în punctaje.

Încărcarea rezultatelor obţinute de elevi la testele administrate la EN 2025 se va realiza individual, pentru fiecare elev în parte, în funcţie de clasă şi de testul susţinut. Rezultatele individuale obținute la EN 2025 nu se afișează/nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se vor putea echivala în calificative / note și pot fi trecute în catalog”, anunță Ministerul Educației.

Dragoș HOJDA

Actualitate

YHP Logo