Connect with us
Descarcă aplicația

Baia Mare

Se cere limitarea avansurilor la cumpărarea unei locuințe

Publicat cu

pe

Recentul scandal declanșat de „Schema Nordis” face ca acum parlamentarii să vrea să schimbe legea. Mai exact, dezvoltatorii imobiliari vor avea interdicția de a solicita un avans mai mare la semnarea contractelor pentru locuința care nu există decât pe hârtie. Vorbim de o propunere legislativă pentru completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcții, republicată.

„Piața imobiliară din România prezintă riscuri pentru cumpărători, în special atunci când vorbim de tranzacțiile privind imobile aflate în faza de construcție. Practicile curente permit dezvoltatorilor să solicite avansuri mari la semnarea promisiunilor de vânzare, fără a exista garanții adecvate în cazul nerespectării obligațiilor contractuale de către dezvoltator. Această situație pune consumatorii între poziție vulnerabilă, creând riscuri semnificative, în special în cazurile de insolvență a dezvoltatorilor sau întârzieri în livrarea imobilului. Prezenta inițiativă legislativă urmărește să reducă aceste riscuri prin limitarea sumelor pe care cumpărătorii le pot plăti drept avans la semnarea promisiunilor de vânzare, oferind totodată posibilitatea unor măsuri suplimentare de protecție prin intermediul polițelor de asigurare”, se precizează în Expunerea de motive la acest proiect de lege.

„ La încheierea promisiunii de vânzare dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din preţul total al imobilului supus tranzacţiei. Avansul poate fi mai mare, dar nu mai mult de 40% din preţul total al imobilului, în situaţia în care dezvoltatorul are încheiată o poliţă de asigurare, în vederea protejării investiţiei, cu una dintre societăţile de asigurare, în condiţiile legii. Sumele plătite cu titlu de avans se achită într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, şi pot fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect”, se arată în proiectul de lege amintit.

Dragoș HOJDA

Actualitate

YHP Logo