ACTUALITATE

Se vrea introducerea în lista medicamentelor de care care se poate beneficia medicamentele contraceptive hormonale

Publicat cu

pe

În fapt vorbim de o ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății. Prin prezenta ordonanță se propune modificarea articolului 242 alineatele 3-5 și 7 astfel încât medicamentele contraceptive hormonale să poată fi incluse în Lista medicamentelor care de care beneficiază asigurații cu și fără contribuție personală, la propunerea comisiei de obstetrică –ginecologie și a comisiei de endocrinologie, astfel încât să poată fi prescrise si eliberate unor segmente populaționale, aparținând unor persoane asigurate și neasigurate, definite prin ordin al ministrului Sănătății.

„Sumele necesare pentru asigurarea acestor medicamente se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transfer către bugetul FNUASS”, se precizează în proiectul de lege amintit. Tot prin acest act normativ supus dezbaterii publice se instituie campania «Săptămâna conştientizării depresiei post-partum », perioadă ce va fi marcată în fiecare an, cu o săptămână înainte de data de 1 octombrie – Ziua europeană de combatere a depresiei, ca activitate în cadrul Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate.”

Apoi se mai propune ”Înființarea și desființarea centrelor de permanență se realizează cu aprobarea prealabilă a Ministerului Sănătății; pentru înființarea centrelor de permanență este necesar acordul administrației publice locale”. Pentru o informare corectă a populației, prin normele metodologice privind asigurarea continuității asistenței medicale prin centrele de permanență se va dispune direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București publicarea pe site-ul acestora a listei centrelor de permanență, precum și actualizarea acesteia ori de cate ori intervine o modificare în funcționarea acestora. Pentru crearea accesului la servicii medicale a populatiei din zone rurale izolate si greu accesibile, se limitează la 5 numărul centrelor de permanență din mediul urban”.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version