Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

SEMESTRUL I 2024 – IPJ Maramureș și-a publicat bilanțul. Vezi rezultatele

Publicat cu

pe

Azi a avut loc evaluarea activității și a rezultatelor obținute de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Maramureș în semestrul I din acest an.

Resursele umane: la data de 30 iunie 2024, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș, gradul de ocupare a statului de organizare era de 90,70%.

Activități desfășurate pentru deservirea comunității: în vederea prevenirii şi combaterii fenomenului infracţional, poliţiştii acţionează permanent atât prin activități operative cât și de altă natură, astfel că în semestrul I 2024, structurile I.P.J. Maramureș au organizat și efectuat razii, acțiuni de amploare cu efective mărite și controale directe, care au avut ca rezultat constatarea directă a 776 de infracțiuni, din care 463 în flagrant.

Managementul integrat al ordinii şi siguranţei publice: pe un palier deosebit de important al structurilor de ordine publică s-au situat activităţile informativ-preventive şi de intervenţie desfăşurate în comunitate, materializate într-un total de 9.243 de intervenţii la evenimente, 1.307 de stări conflictuale aplanate, 1.930 de petiţii soluţionate, 864 de activităţi educativ-preventive în unităţi de învăţământ.

Criminalitatea stradală: la nivelul judeţului Maramureş, în semestrul I 2024, au fost sesizate 5.574 de infracţiuni, infracțiunile stradale reprezentând un procent de aproximativ 5,0 % din acestea. 60,80% din totalul infracțiunilor sesizate sunt reprezentate de infracțiuni judiciare. Comparativ cu perioada similară a anului trecut au înregistrat scăderi infracțiunile de furt, de tâlhărie, de amenințare, de folosire a unui minor în scop de cerșetorie.

Sprijinul unității canine a fost unul semnificativ, reliefat de 225 de misiuni de menţinere a ordinii publice, 6 acțiuni, 11 cercetări la fața locului, 16 activități preventive. Cu sprijinul unității canine, au fost constatate 42 de infracțiuni, iar în 70 de situații au fost aplicate de sancțiuni contravenționale.

Prevenirea criminalităţii: sub coordonarea Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, s-au concretizat 5 programe/ proiecte/ campanii implementate la nivel național și județean, pe diverse segmente de criminalitate, în care polițiștii, alături de parteneri instituționali, au desfășurat peste 300 activități preventive. Informațiile și recomandările preventive oferite de polițiști au ajuns la peste 4.500 de beneficiari direcți.

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au realizat 89 activități în incinta sau în zona adiacentă a unităților de învățământ preuniversitar și 808 activități cu caracter de informare și prevenție adresate elevilor, în care au fost abordate subiecte tematice de natură juridică, respectiv pentru prevenirea bullying-ului, infracțiunile cu violență, infracțiunile contra patrimoniului, răspunderea contravențională și penală, educația rutieră, prevenirea consumului de droguri și alte substanțe interzise, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.

Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii asociate violenţei în familie: polițiștii maramureșeni au fost solicitați prin SNUAU 112 să intervină la 1.192 de cazuri de violență domestică. După completarea formularului de evaluare a riscului, s-a constatat că în majoritatea cazurilor nu există un risc iminent, iar din cele 345 de cazuri cu risc iminent, în 185 de cazuri victima a refuzat emiterea unui ordin de protecție provizoriu. Referitor la nerespectarea ordinelor de protecţie, au fost sesizate 33 infracţiuni, la fel ca în semestrul I 2023

Siguranţa traficului rutier: în semestrul I 2024, în cadrul celor 1.034 de acțiuni de supraveghere și control a traficului rutier, polițiștii au constatat 482 de fapte penale, cu aproximativ 5% mai mult decât în perioada similară a anului trecut și au aplicat 16.843 de sancțiuni contravenționale prevăzute de O.U.G nr. 195/2002 și alte acte normative, dintre care 7.388 pentru depăşirea limitei legale de viteză.
Au fost ridicate în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 1739 de permise de conducere și au fost retrase 613 de certificate de înmatriculare.
Pe drumurile publice din județul Maramureș, s-au produs 37 de accidente grave de circulaţie, în urma cărora 12 persoane au decedat (-4) şi 31 de persoane au fost rănite grav (+12). Principalele cauze de producere a accidentelor grave de circulaţie, înregistrate în perioada susmenţionată, au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum și indisciplina pietonilor.

Biroul pentru Protecția Animalelor în primul semestru 2024, au fost înregistrate 250 de petiții și lucrări, ce au avut ca obiect încălcări ale legislației în domeniul protecției animalelor, iar în urma celor 227 de verificări și controale au fost aplicate 417 sancțiuni contravenţionale. Pe linie de cercetare penală, pe parcursul perioadei au fost înregistrate 22 de dosare penale și au fost emise 2 ordine de plasare în adăpost, pentru 14 exemplare bovine și 2 exemplare canine.

Infracţionalitatea în domeniul silvic: prevenirea și combaterea faptelor ilicite ce se comit la regimul silvic a reprezentat și în acest an unul dintre obiectivele prioritare la nivelul județului Maramureș, sens în care, polițiștii au derulat Planul comun de acțiune ” SCUTUL PĂDURII. Astfel, au fost desfășurate 31 acţiuni, în cadrul cărora s-au realizat 436 de controale, fiind verificate 1.257 obiective, cele mai multe pe linia transportului materialelor lemnoase și pe linia prelucrării, depozitării și valorificării materialelor lemnoase. Au fost înregistrate 236 dosare penale privind infracţiuni silvice şi asociate acestora. De asemenea, polițiștii maramureșeni au aplicat 333 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 171 din 2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice în valoare de 752.500 lei și au confiscat cantitatea de aproximativ 2300 metri cubi material lemnos.

Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase: în această perioadă, poliţiştii au organizat acţiuni pe linie de arme, muniții și braconaj cinegetic, explozivi și substanțe periculoase, în cadrul cărora au efectuat 120 de controale și au efectuat 18 percheziții domiciliare cu efective lărgite. Pentru abaterile constate, au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale, fiind dispuse măsuri de indisponibilizare a 8 arme de foc, din care 5 arme letale și 3 arme neletale supuse autorizării și a 26 bucăți muniţie de diferite calibre, 260 l deșeuri periculoase. În perioada de referință polițiștii au fost sesizați cu privire la 31 de fapte penale, din care cele mai multe de nerespectarea regimului armelor și munițiilor sau de nerespectarea legii privind fondul cinegetic. Totodată, au fost constatate2 infracțiuni privind trafic de produse sau substanțe toxice și 5 infracţiuni privind protecţia mediului.

Criminalitatea economico – financiară: în cursul semestrului I 2024, polițiștii au derulat activităţi în baza a 20 planuri de măsuri și acțiune și au efectuat 105 percheziții domiciliare. Rezultatele s-au concretizat în înregistrarea unui număr de 268 dosare penale, multe dintre acestea ca urmare a sesizărilor din oficiu. În cadrul activităților specifice a fost recuperat un prejudiciu total în valoare de aproximativ 8.000.000 lei și 1.283.030 lei prin dispunerea de măsuri asigurătorii asupra unor bunuri imobile. Au fost indisponibilizate 52.244 pachete de țigarete, în valoare totală de 970.528 lei, au fost aplicate 63 de sancţiuni contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor legislative, în valoare totală de 269.000 lei. În contextul administrării probatoriului în dosarele penale în care au fost utilizate mijloace specifice de investigaţii, au fost dispuse măsuri preventive față de 6 persoane, din care 1 arest preventiv și 3 reținere, iar față de 2 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar.
Activități de urmărire și supraveghere judiciară: în perioada de referință polițiștii au supravegheat judiciar 78 de persoane, dintre care 64 pentru măsura controlului judiciar și 14 pentru măsura arestului la domiciliu.

Serviciul Criminalistic: polițiștii cu atribuţii de investigare a locului faptei au participat la efectuarea a 964 de cercetări la faţa locului, 183 de constatări criminalistice şi expertize, iar prin mijloace criminalistice au fost realizate 229 de identificări de persoane și/sau de obiecte.

Accesarea fondurilor externe nerambursabile: la nivelul unității se află în implementare proiectul cu titlul ”Creșterea eficienței energetice prin reabilitarea termică și modernizarea Sediului Poliției Orașului Borșa” finanțat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Proiectul se află în derulare, stadiul execuției fizic fiind de 75%. În data de 5 decembrie 2023 a fost emis Ordinul de începere al lucrărilor și amplasamentul predat executantului, iar termenul de finalizare al lucrărilor este de 12 luni de la emiterea ordinului.
Cooperarea interinstituţională şi internaţională: În perioada de referință au fost organizate peste 100 de acțiuni comune ale I.P.J. Maramureș și I.T.P.F. Sighetu Marmației, desfășurate pe diferite domenii. Având în vedere perioada analizată, au fost soluţionate 42 cereri de asistenţă juridică şi poliţienească internaţională emise de diverse state europene și au fost soluționate 4 mandate europene de arestare.

OBIECTIVE ŞI PRIORITĂŢI:
Creşterea gradului de siguranţă pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră, siguranţa transporturilor și dezvoltarea parteneriatului public/privat;
Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii grave şi a celei transfrontaliere şi destructurarea grupărilor infracţionale;
Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene;
Eficientizarea managementului resurselor logistice, informaționale și financiare necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a inspectoratului.

Actualitate

YHP Logo