Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

Senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș – discurs emoționant în Polonia!

Publicat cu

pe

Cristian Niculescu Țâgârlaș: ”Fiecare dintre noi și toți împreună trebuie să avem un moment de reflecție privind ororile umane trecute și recente. Avem un război lângă granița noastră și nu putem asista impasibili la urmările acestor confruntări sângeroase. Din contră, trebuie să înțelegem cât de important este pentru viitorul nostru, și al generațiilor viitoare, să conviețuim unii cu alții în armonie și înțelegere, indiferent de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială sau convingeri.”

Senatorul PNL Cristian Niculescu Țâgârlaș, membru al Comisiei juridice din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a avut un discurs emoționant la Universitatea Jagiellonă din Cracovia, în cadrul conferinței internaționale cu tema: “Mărturia mea pentru tineri – transmiterea memoriei pentru viitorul comemorării și educației despre Holocaust”, cu ocazia evenimentului de marcare a Zilei europene pentru comemorarea Holocaustului împotriva romilor și sinti.”
Un obiectiv important al vizitei l-a reprezentat și prezența la muzeul-memorial de la Auschwitz-Birkenau, prilej de a participa la evenimentul dedicat comemorării victimelor Holocaustului, genocidul împotriva romilor și sinti. La ceremonie au fost prezenți și ultimii supraviețuitori ai lagărelor de concentrare naziste, evenimentul fiind unul de mare importanță pentru ei și rudele lor.

La cea de-a 80-a aniversare au fost prezenți reprezentanți ai parlamentelor, guvernelor, organizaţiilor internaționale şi ai societăţii civile din Europa, alături de aproximativ 2.000 de romi și sinti, veniți din toate colțurile continentului, majoritatea tineri dornici să participe la evenimentul comemorativ.

Între martie 1943 și iulie 1944, național-socialiștii germani au deportat 23.000 de romi și sinti din 11 țări europene, destinația lor fiind lagărele de concentrare și exterminare de la Auschwitz-Birkenau. Aceștia au fost uciși aproape în totalitate din ordinul liderilor Germaniei naziste. Nu se poate ignora faptul că in 2 august 1944, circa 4.200-4.300 sinti și romi din tabăra BIIe au fost uciși cu brutalitate, iar trupurile lor au fost arse într-o groapă deschisă, lângă Crematoriul V.
Cetățenii Europei de azi trebuie să învețe din lecțiile istoriei, pentru a nu se mai repeta greșelile trecutului și pentru a feri omenirea de atrocitățile unor sisteme dictatoriale, rasiste și xenofobe.

” Nu putem repeta greșelile din trecut, iar în actualul context geo-politic trebuie să readucem aminte lumii toate crimele împotriva umanității care s-au succedat în ultimii 100 de ani. Zi de zi trebuie să învățăm lecția toleranței și a respectului reciproc pentru că doar prin cultivarea acestor valori putem aspira la o lume mai bună, o lume a păcii și a demnității umane”, a declarat senatorul liberal Niculescu Țâgârlaș în cadrul evenimentului de la Auschwitz-Birkenau.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo