Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

SERBIA – Șefa opoziției din Serbia este o fostă jurnalistă cu origini românești

Publicat cu

pe

Marinika Tepic, liderul opoziţiei din Serbia, are origini românești și se află în greva foamei pentru a protesta împotriva a ceea ce ea consideră a fi o „fraudă electorală” în timpul alegerilor parlamentare și locale care au avut loc la 17 decembrie și cere anularea rezultatelor.

Marinika Tepic s-a născut în 1974 într-o familie de etnie română din Pancevo. A absolvit Facultatea de Filologie la Universitatea din Belgrad în 1995. Vorbește română și engleză.

A purtat numele de familie Ciobanu până când s-a căsătorit cu Milan Tepic. Fiecare are un copil dintr-o relație anterioară. Locuiesc din 2018 în Novi Sad.

A lucrat mai întâi ca profesor la o școală de gimnaziu iar înainte de a intra în politică, Marinika Tepic a a fost jurnalist la numeroase mass-media din Serbia.

Ea a intrat în politică în 2012 ca membru al Ligii Social-Democraților (LSV) din Voivodina.

A câștigat primul mandat în Parlamentul sârb în 2014, dar a decis să renunțe la el pentru a continua să lucreze în Guvernul Provincial Voivodina.

Doi ani mai târziu, ea a câștigat din nou un mandat în parlamentul Serbiei, însă, din cauza divergențelor de opinie cu președintele LSV, Nenad Čanka, a demisionat din acel partid la începutul anului 2017 și s-a alăturat partidului lui Zoran Živković, fost premier al Serbiei.

După eșecul alegerilor din Belgrad din 2018, ea a părăsit acel partid și a devenit vicepreședinte al Partidului Libertății și Justiției, al cărui președinte este Dragan Đilas.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate