Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

SLOVACIA – Mii de persoane au protestat contra guvernului Fico în 30 de oraşe din Slovacia

Publicat cu

pe

Joi seară, mii de persoane au ieșit în stradă în Slovacia, protestând împotriva guvernului de stânga condus de premierul Robert Fico, care a preluat funcția la sfârșitul lunii octombrie, conform informațiilor furnizate de DPA.

La chemarea a trei partide de opoziție, cetățenii s-au adunat în 30 de orașe pentru a-și exprima nemulțumirile față de conducerea guvernamentală. Organizatorii au declarat postului de televiziune TA3 că doar în capitala Bratislava au participat aproximativ 30.000 de oameni. Protestatarii purtau bannere cu mesaje precum „Fico este răul pentru Slovacia”, „Fico, du-te în Rusia!” și „Ruşine guvernului mafiot Fico!”.

Conform agenției de presă TASR, mitinguri de solidaritate au avut loc și în Bruxelles, Paris, Praga și alte orașe europene.

Protestele, organizate de două partide liberale și unul conservator, au ca principal obiectiv contestarea unui proiect de reformă judiciară aflat în dezbatere în parlamentul de la Bratislava.

Una dintre cele mai controversate prevederi ale acestei reforme este eliminarea biroului procurorului special (USP), responsabil cu combaterea criminalității organizate și a infracțiunilor cu caracter politic. Coaliția guvernamentală condusă de Fico intenționează să desființeze USP, susținând că instituția este prea „politizată”.

Opoziția a avertizat că planurile guvernului reprezintă o amenințare la adresa statului de drept și l-a acuzat pe executiv că încearcă să acopere cazurile de corupție la nivel înalt din mandatele anterioare ale lui Fico, precedente anului 2020.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate