Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ȘOFERI CU BANI – Când polițiștii reclamă mita

Publicat cu

pe

Denunţuri privind dări de mită formulate de poliţişti. Nu este primul caz când avem șoferi care au încercat să mituiască polițiști rutieri. În Botoşani, unui conducător auto care a încercat să mituiască un echipaj de poliţie i s-a întocmit dosar penal pentru dare de mită.

„Denunţurile poliţiştilor privind dări de mită din partea unor persoane care înţeleg că astfel îşi pot rezolva probleme de natură contravenţională sau chiar penală au continuat şi în săptămâna anterioară. Astfel, în perioada 16 – 22 septembrie 2024, la Direcţia Generală Anticorupţie au fost înregistrate 6 sesizări ale unor poliţişti din Bucureşti, Argeş, Prahova şi Botoşani. În trei dintre aceste situaţii, sesizările au fost formulate la Call Center anticorupţie 0800.806.806, iar în aproape toate cazurile momentele în care s-a promis sau au fost date sume de bani cu titlu de mită au fost surprinse cu aparatura body cam din dotarea poliţiştilor.

Exemplificăm cu cel mai recent caz înregistrat duminică, 22 septembrie 2024, în jurul orei 10:45, când ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Botoşani au fost sesizaţi de către doi poliţişti din cadrul I.P.J. Botoşani cu privire la o dare de mită.

Poliţiştii au sesizat la DGA – SJA Botoşani faptul că, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza localităţii Smârdan, comuna Suharău, jud. Botoşani, pe DN 29A, au oprit în trafic, un conducător auto, în vârstă de 55 de ani, din comuna Hudeşti, jud. Botoşani, întrucât acesta circula cu o viteză mai mare decât limita maximă admisă pe acel sector de drum.

După ce poliţiştii i-au adus la cunoştinţă conducătorului auto faptul că va fi sancţionat contravenţional şi se va dispune reţinerea permisului de conducere, acesta a înmânat agenţilor de poliţie suma de 200 de lei, cu titlu de mită, pentru a nu dispune măsurile legale faţă de abaterile constatate. Banii au fost daţi în clipboard-ul pe care poliţiştii i l-au înmânat pentru semnarea procesul verbal. Agenţii de poliţie au înregistrat momentul oferirii sumei de bani cu aparatura tip bodycam şi au refuzat categoric propunerea conducătorului auto. Ofiţerii de poliţie din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoşani au procedat la constatarea infracţiunii flagrante, cercetările fiind continuate, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită”, arată autoritățile.

În conformitate cu prevederile art. 290 din Codul Penal, simpla promisiune, nu doar oferirea sau darea de bani ori alte foloase, reprezintă infracţiune de dare de mită şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Dragoș HOJDA

Actualitate

YHP Logo