Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

SPAȚIU – China a lansat pe orbita joasă a Pământului primii sateliți de internet, ca parte a planului de a crea propria rețea globală

Publicat cu

pe

Informațiile au fost raportate de presa chineză, care a precizat că proiectul a fost dezvoltat și lansat de compania de stat Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST). Lansarea a avut loc la Taiyuan Satellite Launch Centre, unul dintre principalele centre de lansare de sateliți și rachete din China, situat în provincia Shanxi, în nordul țării.

Această lansare reprezintă un pas major în obiectivul strategic al Beijingului de a dezvolta propria rețea globală de internet prin satelit, asemănătoare cu Starlink, ca parte a proiectului „Thousand Sails Constellation”. Acest proiect prevede plasarea a peste 15.000 de sateliți pe orbita joasă a Pământului până în 2030.

În comparație, Starlink a lansat deja aproximativ 5.500 de sateliți, folosiți atât pentru locuințe individuale, cât și pentru companii și agenții guvernamentale. De asemenea, Starlink intenționează să adauge încă zeci de mii de sateliți la rețeaua sa, devenind astfel cel mai mare sistem de acest tip. Compania lui Elon Musk are deja zeci de mii de utilizatori în Statele Unite.

Supremația în domeniul sateliților de internet are, de asemenea, implicații militare semnificative. Cercetătorii militari chinezi au avertizat, în urma analizelor din ultimii doi ani, că utilizarea Starlink în războiul din Ucraina demonstrează că acești sateliți ar putea reprezenta un risc pentru China în cazul unui conflict militar cu Statele Unite.

Sateliții aflați pe orbita joasă a Pământului, operând la altitudini cuprinse între 300 km și 2.000 km, sunt mai ieftini și oferă o transmisie mai eficientă decât cei de pe orbitele mai înalte.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo