Connect with us

NEWS

SPAȚIU – O navetă Soyuz, cu doi cosmonauţi ruşi şi un astronaut american, a ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională

Publicat cu

pe

O navetă Soyuz care transporta doi cosmonauţi ruşi şi un astronaut american s-a andocat, vineri, la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), un act rar de cooperare într-un moment de tensiune între Moscova şi Washington, relatează AFP.

Racheta a decolat, aşa cum era prevăzut, la ora 15:44 GMT, pe un cer întunecat de noapte, de pe cosmodromul rusesc de la Baikonur din Kazahstan, cu un echipaj format din cosmonautul rus veteran Oleg Kononenko şi camaradul său Nikolai Tşub, precum şi din astronautul NASA Loral O’Hara. Ultimii doi se află la primul lor zbor în spaţiu.

Aceasta a ajuns pe ISS trei ore mai târziu, a anunţat agenţia spaţială rusă într-un comunicat de presă. Această lansare are loc la mai puţin de o lună de la pierderea sondei lunare ruseşti Luna-25, care s-a prăbuşit pe Lună în august, un eşec care a reamintit dificultăţile cu care se confruntă de ani de zile sectorul spaţial rusesc, între lipsa de finanţare şi scandalurile de corupţie. „Este un moment foarte special şi un sentiment extraordinar de a face parte din ceva care este mai mare decât noi înşine şi care a adus atât de mulţi oameni împreună. Sunt entuziasmată de această misiune”, a declarat Loral O’Hara, în vârstă de 40 de ani, joi, în cadrul unei conferinţe de presă la Baikonur.

Cei trei astronauţi vor prelua locul ruşilor Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin şi al americanului Frank Rubio, care au ajuns la bordul ISS în urmă cu un an. Misiunea lor fusese prelungită din cauza avariilor la nava lor de întoarcere, Soyuz MS-22, care a suferit o scurgere spectaculoasă în timp ce era andocată la ISS în decembrie 2022, din cauza, potrivit Moscovei, a impactului unui micrometeorit. Prin urmare, agenţia spaţială rusă a decis că aceasta nu poate fi folosită decât în situaţii de urgenţă şi a optat pentru trimiterea navei spaţiale MS-23 ca înlocuitor. Sectorul spaţial este unul dintre puţinele domenii de cooperare rămase între Rusia şi Statele Unite, pe fondul unor tensiuni ridicate din cauza conflictului din Ucraina.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate