Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham sunt angajați în dezvoltarea unui scaner portabil menit să faciliteze identificarea rapidă a leziunilor cerebrale traumatice.
Aceștia au conceput deja un prototip compact, ce poate fi ținut în palmă și a demonstrat eficacitatea sa în teste postmortem pe animale.
Dispozitivul se folosește de un smartphone, un laser EyeD și un sistem de spectroscopie Raman pentru a evalua sănătatea structurală și biochimică a ochiului.
Acest lucru se datorează faptului că biomarkerii nervului optic și cei ai creierului interacționează într-un mod extrem de complex și precis, astfel încât modificările în structura moleculară a ochiului pot furniza indicii importante despre eventuale traume cerebrale.
Implementarea unui astfel de instrument ar putea contribui semnificativ la detectarea rapidă a leziunilor cerebrale, aspect deosebit de crucial. Dacă o traumă este identificată în primele 60 de minute de la producerea accidentului, tratamentul poate fi inițiat imediat, reducând riscul de complicații ulterioare și chiar salvând vieți.