Connect with us

SANATATE

SPERANȚĂ – Oamenii de știință sunt optimiști în privința creării unui vaccin pentru HIV

Publicat cu

pe

Un vaccin experimental a reușit să producă niveluri scăzute de anticorpi necesari pentru a combate HIV, marcând un prim pas important în prevenirea infecției.

Dezvoltat la Universitatea Duke, vaccinul a declanșat un tip rar de anticorpi neutralizanți într-un grup mic de participanți la un studiu clinic din 2019, ale cărui rezultate au fost recent publicate.

Cu câțiva ani în urmă, o echipă de la Scripps Research și International AIDS Vaccine Initiative a demonstrat că este posibil să stimuleze celulele precursoare necesare pentru producerea acestor anticorpi rari la oameni. Studiul de la Duke face un pas înainte, reușind să genereze acești anticorpi, deși la niveluri scăzute.

„Aceasta este o realizare științifică ce oferă o mare speranță că se poate dezvolta un regim de vaccin HIV care să direcționeze răspunsul imun pe calea necesară pentru protecție”, afirmă experții.

De la prima identificare a virusului în 1983, HIV a infectat peste 85 de milioane de persoane și a cauzat aproximativ 40 de milioane de decese la nivel mondial.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate