Conform unui recent studiu, aproape 30% dintre oameni se confruntă cu cel puțin o tulburare a vocii în decursul vieții lor. Cu toate acestea, o nouă descoperire ar putea aduce speranță pentru acești indivizi: un mic plasture adeziv care ar putea restabili abilitatea de vorbire, folosind inteligența artificială (AI) pentru a interpreta mișcările mușchilor gâtului și a le transforma în cuvinte, conform declarațiilor făcute de cercetătorii de la Universitatea din California.
Potrivit cercetătorilor americani, plasturele este activat exclusiv de mișcările mușchilor, iar un articol publicat în revista Nature Communications detaliază prototipul acestui dispozitiv pentru reabilitarea vocii.
Atașat pe piele, plasturele convertește mișcările mușchilor laringelui în semnale electrice, care sunt apoi transformate în vorbire de către un algoritm de învățare automată, reprezentând o formă de inteligență artificială. Un difuzor redă apoi propozițiile pe care persoana intenționează să le rostească, deși în prezent prototipul poate transmite doar anumite fraze preînregistrate.
Potrivit autorului principal al studiului, Ziyuan Che de la Universitatea din California, Los Angeles, plasturele funcționează fără a fi necesar să capteze vibrațiile corzilor vocale ale unei persoane, ceea ce ar putea reprezenta o soluție pentru restabilirea vorbirii la cei cu afecțiuni ale corzilor vocale.
În prezent, tratamentele disponibile pentru afecțiunile grave ale vocii, cum ar fi dispozitivele portabile de tip electrolaringe, sunt adesea considerate „inconfortabile, incomode sau invazive” conform cercetătorilor.